Lekt med färg

Hade en tvättad härva Kilafors ullgarn som blev över från stickningen av sonens flickväns tröja. Den fick bli mitt försöksobjekt när jag ikväll lekte med Kool Aid för första gången i mitt liv. Måste erkänna att det var vansinnigt skoj men jag kan inte låta bli att undra hur man ser ut på insidan om man druckit sådant här sedan barnsben?
 
 
Så här blev till sist det färdiga resultatet, efter 5-6 påsar (blixten slår lite, som vanligt).
 
 
Morris har också lekt med färger idag men han kör med växtfärger (kolla frambenen!).
 

Nä, inga Pillars!

Uj, vilket trist mönster Pillars var och så konstigt vida skaften såg ut att bli!  Jag somnade medan jag stickade (OK, jag var trött och det var sent), då anar ni. ;) Repade upp alltihop, nu blir det nog en ugglemössa till ena kusinbarnet i julklapp istället. Har snöat inte lite på ugglor, tycker att de är himla rara. 
 
Jobbat sent idag och är sliten. Förmiddagen tillbringades på sjukhuset med dottern för hennes årliga stora träff med hela teamet. Och nej, det ser dess värre inte helt bra ut så nu ska vi få kallelse till magnetröntgen. Suck... Men vi börjar vara luttrade, ingen idé att ta ut någon oro i förväg utan vi tar en dag i taget. Förhoppningsvis är det falskt alarm men det är verkligen skönt att hennes läkare tar alla signaler på allvar och kollar upp henne. Det känns fantastiskt tryggt och skönt.
 
Körde dottern tillbaka till skolan och hann hoppa in i garnaffären för lite snabb shopping (de borde ge mig rabatt, jag är en flitig kund) innan det var dags att åka till minstingens skola för utvecklingssamtal. Hej och hå. Fram emot tresnåret kunde jag sätta mig vid datorn och börja jobba. Men nu stänger jag strax ner.
 
Socksnurran är nästan klar, väntar på ett sockgarn som ska komma med posten och som jag tror att jag ska stoppa ner också. Sedan kör vi!

Par5-sockorna klara!

Jag är så nöjd med dem, även om mönstret var väldigt enkelt och gick fort att lära sig utantill, så gillar jag sockorna. Dessutom måste jag erkänna att du fick rätt, Hannelejo, efter att ha flyttat maskor med hjälp av de andra stickorna så saknar jag inte längre min gamla flätsticka. Lagom till jag både har hittat den gamla OCH beställt en ny... ;) Jaja, den kanske kommer till användning någon gång. Så här blev i alla fall sockorna:
 
 
De sitter som gjutna på mina korta, trubbiga fötter, antagligen tack vare det elastiska mönstret. Jag gillar verkligen sockor med någon form av elastisk mönsterstickning, de får en väldigt bra passform. I alla fall de jag hittills har gjort.
 
Nu har jag lagt upp för ännu ett par sockor, denna gång Pillars i rent vitt sockgarn (Funny Strumpf). Få se om jag blir lika snabb denna gång, det är ett enkelt mönster men jag har en del att fixa med framöver så tiden kanske tryter. Den som lever får se!
 
Sockgarnssnurran i Svenska bytesgruppen landade hos mig också idag. Tyvärr en smula urholkad längs vägen men förhoppningsvis ska den fungera bättre när vi nu snurrar igång den igen. Man lär av sina misstag.

Sockorna framskrider

Det var ett enkelt och kul mönster att sticka, det går framåt i en rasande fart och jag tror att de kommer att sitta bra på mina korta ankfötter eftersom ovansidan är i resår. Gillar inte riktigt att det står "gör din favorithäl" och samma sak för tån, just nu (utan glasögon på näsan och med mer eller mindre ständig huvudvärk tack vare smällen) vill jag bli styrd. Men, jag fick till en enkel häl och får se hur jag gör tån. Har börjat på foten nu i alla fall, som synes på bilden. Fast sockorna ser väldigt ceriserosa ut på fotot, i verkligheten är de mer vinröda med ränder i ljuslila. Blixten åstadkommer de mest märkliga effekter...
 
 
Gillar verkligen garnet, det ser rött ut vid en första anblick men ger en randning i mjuka färgövergångar som inte stör mitt öga och inte heller förstör mönstret, tycker jag (fast det syns dåligt på just detta foto). Synd att det verkar vara utgånget. 
 
Flätstickan är lokaliserad, dottern har den till sin torgvantestickning. Fast jag vet att jag äger flera, får jaga reda på de andra. Testade att sticka enligt ett tips jag fick men gillade inte att släppa maskor. Eftersom varvet innan är stickat i resår, "försvinner" liksom den aviga maskan. Nu flyttar jag maskor hit och dit med hjälp av stickorna i stickningen och det är väl OK, men jag skulle nog gärna hitta en liten flätsticka i alla fall. Tur att det inte är så många varv man ska sno runt maskor på. 
 
Inviger mina fyrkantiga strumpstickor och kan bara säga en sak - vilket skämt! Jag känner ingen som helst skillnad mot de runda. På de lite grövre stickorna är skillnaden markant och de fyrkantiga är alldeles underbara att hålla i. Men de här är för tunna för att jag ska känna någon skillnad. Däremot känns de bräckligare än mina runda så jag stickar med en känsla av att ha andan i halsgropen. Så nej, de var inget höjdarköp. Men det vet man ju inte förrän man har provat! :)
 
För tillfället har vi en tuppkyckling boende i tvättstugan i en kaninbur. Rena menageriet just nu, med andra ord. Han såg lite hängig ut igår och eftersom han är en väldigt rar och snygg liten sak, och eftersom lille hussen är en enorm djurvän, fick han komma in i hopp om att han piggar på sig. Vi är nog inte kloka i det här huset, inte många som har tuppar i en bur i tvättstugan. Fast han är en väldigt liten och snäll tupp...

Månadens sockor

Det blir visst aldrig de sockor jag hela tiden tänker att jag ska göra. Garn och mönster var klart och framtaget men så snubblade jag över en rolighet i en grupp jag är med i på Ravelry och så styrde jag om kursen. Igen. Så nu blir det rödlila sockor i ett garn jag gillar riktigt mycket, upptäcker jag, men som verkar vara utgånget. Sandnes Fantasy heter det, jag köpte de två sista nystanen som fanns i en butik i Umeå och hade tänkt göra en Lacy Bactus till dottern. Men nu blir det sockor istället. Mönstret heter Par 5, inspirerat av golf tydligen. Jag tycker att golf är en apträlig sport (har gått med en pojkvän på alla arton hålen en gång i ungdomen och svor att aldrig göra om det) men gillar ju att sticka flätor. Känner lite stress inför alla projekt på min att göra-lista så jag valde medvetet ett mönster som inte såg ut att vara någon större utmaning. Har fortfarande bultande huvudvärk och kan inte använda glasögon sedan gårdagens smäll, så det är inte läge för utmaningar just nu. Men framöver ska jag testa ett mönster där man stickar från tån och upp också, jag inser att det har klara fördelar. I alla fall, här kommer en bild på starten av sockorna:
 
 
Gjorde klart den rosa väpnarhuvan igår, avslutade med några varv enkel resår utefter ansiktsöppningen. Ni får ingen mer bild på den, den ser inte roligare ut för det. Men den blir säkert väldigt praktisk, jag hade också velat ha en sådan när barnen var små istället för alla dessa mössor som snodde runt så att de fick öronlapparna i ansiktet.
 
De fyrbenta gossarna här hemma har lugnat sig nu så dagens morgonrunda var riktigt angenäm, så när som på mitt bultande huvud och värkande tå då. Är huve't dumt får kroppen lida, heter det ju. Man ska inte smälla i varken kofot eller tak!
 
Dags att försöka jobba en stund utan glasögon. Två jobb ramlade in under natten, jippie! Nackdelen med att frilansa är ju att framförhållningen är ganska kort, men nu vet jag i alla fall att jag har jobb fram till i början av nästa vecka. Skönt.

Inte riktigt min dag idag

Vissa dagar borde man kanske ha legat kvar i sängen... Idag är en sådan dag. Drämde ena tån i en kofot på morgonen när jag gick in i sonens gamla rum för att hämta ett garnnystan. Blodvite uppstod förstås och ont som sjutton gjorde det. En timme senare lyckades jag dunka huvudet i hörnet på taket till hönshuset när jag skulle släppa ut hönsen. De bor i barnens gamla lekstuga så takhöjden är ganska låg (det är alltså inte jag som är lång!). Liksom skrapade och smällde i på samma gång, allt för att se till att få ett stort, rött och blödande sår precis vid näsroten samt en bultande huvudvärk för resten av dagen. Yes box, detta är verkligen min dag!
 
Huvudvärken blir inte mindre av att slänga in fem hundar och en katt i bilen för att åka och vaccinera dem. Visserligen tog jag in dem i omgångar men det kräver ändå sin man, eller kvinna i det här fallet, att hålla ordning på dem. Att det kan vara så uppspelt och skoj att åka iväg för att bli stucken!!!
 
Jag har en tendens att snöa in på saker, har jag märkt. Har stickat tre disktrasor i mönstret Chinese Waves och skulle nog ha gjort ännu fler om inte julstressen börjat koppla greppet om mig. Lustigt nog lyckades kameran få till två av färgerna men inte den tredje, den övre ska vara smaragdgrön och inte turkos. Det olivgröna garnet räckte inte riktigt utan det fick bli en mörkare rand på ena trasan men det gör mig inget, tycker nästan att det blev lite snyggt. Alla tre stickade i Drops Paris. Jag är tokförtjust i mönstret, trasorna är väldigt stabila på något sätt.
 
 
Har påbörjat och är snart klar med en väpnarhuva till ena kusinbarnet. Hade tänkt göra två, en till varje minsting, men har tänkt om. Maken till trist mönster får man leta efter, resårstickning en masse! Inte riktigt min grej så jag nöjer mig med en. Stickar den i rosa Wool från Novita, har fått räkna om mönstret lite eftersom det garnet är lite grövre än Drops Alpaca som mönstret är gjort för. Nu tror jag kanske inte att det spelar så himla stor roll eftersom den lär vara väldigt elastisk och anpassningsbar men i alla fall, vill ju inte ge bort något som är helt galet. Tror att modellen som sådan är väldigt praktisk för en liten knatte men definitivt inte kul att sticka. Det blir en, inte två.
 
 
Igår fick jag för mig att jag skulle testa att färga med Kool Aid. Eftersom tålamod inte är min grej, beställde jag raskt hem lite färg och åkte till gårdsbutiken i grannbyn för att införskaffa lite garn. Nu väntar jag otåligt på att färgen ska komma men antar att jag får vänta ett tag eftersom den ska skickas från USA. :/
 
Klurar och klurar på bytet Vintervärme. Har lite olika idéer beroende på vem som blir "min" bytesvän. Älskar just detta klurande, att försöka få ihop ett paket som gör en annan människa glad. Tror nästan att den behållningen är större än att få de egna paketen, även om det så klart också är skoj. Har förresten skickat iväg ett litet RAK-paket idag, det var ett par månader sedan sist. Det är kul med överraskningar, både att ge och att få!
 
 

Massvis med bilder!

Äntligen fick jag fram kameran och tog lite bilder på avslutade och pågående projekt! Soligt och fint ute, då borde inte ens den här fotografen kunna misslyckas. Eller..?
 
Den turkosa lilla jackan har fått knappar i matchande färg. De syns inte så jättebra på bilden men jag är supernöjd med dem. Pärlemorknappar från Garn och textilhuset i Arvidsjaur. Känns bra att handla norrbottniskt även om det var via internet.
 
Har gjort en grön och en turkos disktrasa (den senare åkte dock med sonen till Umeå innan den kom med på bild) i mönstret Triangles. Plättlätt och trevligt resultat. Garnet är Paris, det turkosa var överblivet från koftan ovan.
 
 
Av garnet jag fick i virkbytet på FB bidde det en ugglekrage. Inte lätt att fota sig själv så bilden blev inte den bästa. Garnet är Naturgarn Soft från Gjestal. MEN - jag saknar knappar/pärlor till ögon!!! Förslag på var jag kan hitta något som passar emottages tacksamt.
 
 
Jag har helt snöat in på de virkade torgvantarna. Mönstret (ett köpmönster, för omväxlings skull) omfattar fyra modeller, jag har lärt mig en utantill och har malt på med den nu. Tycker i och för sig att den är snygg men tänker mig att jag måste byta för att inte fastna alldeles i ett hjulspår. De blå på den suddiga bilden har en underbar färg och ska bli present till en vän. De grå ska bli julklapp till en av mina två kusiner. Båda är gjorda i Drops Alpaca.
Just nu har jag två projekt igång samtidigt. Dels en disktrasa i mönstret Chinese Waves som jag gillar skarpt, resultatet blir väldigt stadigt på något vis. Och dels en liten mössa som ska bi julklapp till ett kusinbarn. Den senare stickar jag i ullgarn från Novita. Har inte bestämt om jag ska göra den en- eller flerfärgad, hade tänkt mig det senare men vet inte om jag får ihop det med mönstret utan att behöva fästa femtielva trådar.
 
Idag gjorde dottern Ägg Benedicte till lunch. Hon är otroligt duktig, men så vill hon bli kock också. Kan avslöja att det var vansinnigt gott. Hemgjord Hollandaisesås också, så klart. Och nej, hon brås inte på sin mor...
 
 
Var tvungen att ta ett kort på mina fyrbenta pojkar också där de låg och myste tillsammans på köksgolvet. Annars är de billiga mest varje dag nu, Melvin för att han är så pissjobbig med Mayas löp och Morris för att han är allmänt tjafsig och lite testande nu. Idag hann han med att både rulla sig i en död groda och vara rymmarkung inom loppet av tjugo minuter. Men på bilden är han nybadad, sömnig och alldeles underbar.
 
 
Håller på att tapetsera om utflyttade sonens rum. Eller, gör underarbete och undrar om jag någonsin ska komma till själva tapetseringen... Allt det märkblå han valde för tolv år sedan och vägrat byta ut ska bort och ersättas med vitt, jag ska äntligen få ett eget arbetsrum och det ska vara ljust!
 
Så här såg det ut innan.
 
När vi flyttade in i huset var det de här tapeterna som satt uppe - och som jag nu tar fram i dagen igen innan jag tapetserar över dem på nytt. Jag tycker fortfarande att de är lite rara men var gång jag säger det så tittar barnen konstigt på mig. Uppenbarligen är jag ensam om att gilla dem.
 
Upptäckte att det fanns en tapet under de småblommiga också. Den är jag glad att de tapetserade över, huvva så tråkig och ful!
 
 
 

Garn och godis - i massor!!!

Jag gick med i en internationell swapgrupp för ett tag sedan, mest på kul. Anmälde mig till höstens byte som en kul grej men höll på att svimma när det var dags att skicka. Portokostnaderna till USA var inte att leka med. Nåväl, idag kom paketet från min bytesvän och jag kan säga att den överraskningen var värd varenda spänn, för att inte tala om vilket jubel som kom från dottern när jag packade upp (och sonen när han kom från skolan). Detta var en höjdare! Kolla själva:
 
Hela paketet rymdes knappt på en bild så jag delade upp det lite.
 
Här är garnet, lokalt spunnet och handfärgat och alldeles, alldeles ljuvligt.
 
En mugg med ett budskap som ju är sant :)
 
Fantastiskt söta knappar, stickmarkörer och en liten handkräm som torrisen jag kan behöva.
 
Och så barnens lycka - GODISET!!! If you read this, Tracey, I'd like to thank you from the bottom of my heart. You made my day!
 
Har varit i lilla gårdsbutiken i Avan idag och jodå, lite garn kom med hem (jag måste skärpa mig, målet är att förrådet ska minska men jag lyckas inte nå dit). Två nystan Lovikka-garn från Morjärv som ska bli vantar till dottern och så ett nystan Heaven's Hand. Men den roliga nyheten var att Anna-Carin lämnat in ull från de egna fåren till ett spinneri så snart går det att köpa väldigt lokalproducerat garn. Då ni, bytesvänner, finns det stor risk för att Marie goes local!!!

Torgvantar klara!

Så här blev de när de blev klara, torgvantarna:
 
 
Sitter som en smäck på mina hyfsat små händer. Inbillar mig att de blir välan trånga om man har större eller grövre händer, mina är ganska små och smala (med krokiga lillfingrar, noterar jag när jag ser bilden). Men på mina händer sitter de alldeles perfekt, ingen löst sladdrande som det så lätt vill bli. Me like!
 
Sjalen jag skrev om i förra inlägget stannar här. Den vill liksom inte flytta, hälsar den...
 
Igår flyttade kycklingarna hemifrån på allvar, dvs igår gick de in i hönshuset för egen maskin när det blev kväll. Yippee! De är nog så tama och tillgivna, det här lilla gänget, vill helst vara runt mina fötter och på mig mest hela tiden. Så fort de hör min röst så står de vid grinden till hönsgården och studsar. Men kanske börjar det så sakteliga gå upp för dem att det är hönor de ska bli när de blir stora...
 
Nu är det disktraseläge igen, ska försöka producera några innan sonen kommer. Vet inte om jag ids fota dem dock, vi får se.

Maluka och torgvantar

Min Maluka är klar! Tycker jättemycket om resultatet, speciellt själva udden som var busenkel men blev himla dekorativ. Misslyckades lite med de förkortade varven och fick lite hål, tycker inte om mönstrets beskrivning riktigt där utan ska göra som jag brukar nästa gång. För det lär bli en nästa gång, jag gillade verkligen den här. Har ju prövat att sticka en pyttipanna en gång men den repade jag upp, gillade den inte alls. Konstigt det där, hur vissa mönster går rakt in medan andra inte landar alls.
 
 
 
Ska tillägga att garnet är Drops Baby Alpaca Silk, samma garn och färg som jag skickade iväg i virkbytet. Blev så kär i det att jag köpte några nystan till mig själv också. 
 
Är inne i en grön våg nu, märker jag. Måste försöka bryta den innan jag till slut bara har gröna saker (även om själva sjalen här ovan nog ska bli en julklapp, tror jag...). Inser att hösten är nära och jag behöver torgvantar så nu virkar jag sådana i Drops Alpaca. Färgen är grön, så klart!
 
 
Mönstret köpte jag tidigare i somras men då kändes det inte så aktuellt. Det gör det nu... Väldigt illustrativt och välskrivet, nästan nog så mycket text om man har virkat lite innan. Älskar verkligen den virkade resåren, den ser stickad ut! har gjort klart en vante nu och den sitter som gjuten på mina ganska små händer. Det gillar jag också, inte kul när vantarna glappar.
 
 
Igår damp det ned ett bytespaket i lådan, kafferepsbytet. Där fanns bl.a. mönster på runda disktrasor, det blir kul att göra som omväxling till alla fyrkantiga. Tänkte försöka ha några klara när sonen kommer hem som hastigast i nästa vecka så att han kan få dem med sig. Det ska bli kul att se honom, även om omständigheterna kunde vara roligare. Vi ska på begravning och jag gruvar mig redan lite men intalar mig att det också blir bra med ett avslut. Men jag vidhåller att det är fel att unga människor ska sluta sina dagar - mitt i steget, mitt i äventyret...
 
 

RSS 2.0