Ibland är livet en fars

Upplevde en farsartad dag igår. Vi skulle få hit en elektriker för att dels dra in el till gäststuga och hönshus och dels fixa jordade uttag i det som ska bli mitt arbetsrum. Och elektrikern kom, pälsdjursallergiker naturligtvis. Vi har sex hundar och en katt... Först gick det bra, han jobbade ute och jag inne. Så kom hans kompis hit för att hjälpa till med innejobbet. Kompisen hade antingen nedsatt hörsel alternativt så hade han svalt en megafon till frukost. Maken till ljudvolym har sällan skådats.
 
Kisse, som annars inte är mycket för främlingar, måste absolut vara inne och på övervåningen hur mycket jag än försökte övertala honom om motsatsen. Jag stängde in honom i badrummet och meddelade detta till elektrikerna. Fem minuter senare var kisse utsläppt. Nytt försök att fånga in kisse, denna gång stoppade jag honom i vårt sovrum. Fem minuter senare var han utsläppt igen. Samma procedur upprepades en gång till innan jag gav upp och stoppade kisse med höglöpande tik (jodå, vi har en sådan också och därmed också ett par sugna gossar i köket) i tv-rummet. Eftersom strömmen till min router rök räckt kvickt, gick jag ned för att göra nytta där istället. Tanken var att stryka julgardiner. Nu stämmer emellertid ritningarna i detta hus ganska illa så de fick prova sig fram och skruvade vilt i säkringarna (med tillhörande gastande då från megafonen till den mer tystlåtne kompisen). Så just som mitt strykjärn blivit varmt gick strömmen där. Ut i köket för att göra en bröddeg. Hann precis få den färdig och sätta mig med en filtallrik när även köket blev strömlöst. Gav upp alla försök till arbete och satte mig i tv-rummet med de instängda djuren för att sticka. Då tar garnet slut. Mer garn fanns visserligen hemma men i mitt arbetsrum... Då gav jag upp och satt helt stilla i min soffhörna och gjorde absolut ingenting i en halvtimme. Vet ni hur trött man blir av att göra ingenting? I synnerhet som jag hela tiden kunde följa varenda ord av samtalet som konstant utspelade sig en våning upp, trots stängd dörr...
 
Min stickkompis, lika trött som jag igår.
 
Vi har haft ett riktigt skitväder häruppe, på ren svenska. Plusgrader och regn gjorde vägarna såphala. Igår kom det också en ordentlig storm som höll i sig ända in på morgonen idag så första hundrundan var inte någon direkt njutning. Bäst att pälsa på sig. Gillar min blå mössa och varma ugglekrage, gillar inte de trötta rynkorna under ögonen som är värst just på morgonen...
 
 
Jag har börjat pynta så smått inne i tv-rummet. Jag är allergisk mot en massa julpynt i förtid, jag tycker att det är helt vedervärdigt. Är allergisk mot överdrivet pyntande också, om sanningen ska fram. Det ska vara rustikt och i rättan tid. Alltså gardiner och ljusstakar nu till på söndag och så tar vi fram tomtarna vid Lucia - tidigast. Så här blir det i tv-rummet:
 
 
 
Och jag gillar rött till julen. Vet att många inte gör det men det gör jag. Alla färger är så kalla, bleka och vita utomhus så det varma röda behövs som kontrast. Älskar att krypa upp i tv-soffan bland röda kuddöverdrag (från Ikea), med röda gardiner i fönstren och bara mysa. Det ger värme och värme behöver vi häruppe. Och så ljus, många ljus för attan, så mörkt det är nu. Som att leva i en säck...
 
Sedan skulle här ha varit en bild på de små barnsockorna till brorsdottern som nu är klara. Men se, då ville liten hund absolut vara med på bild också och i min iver att undvika att få med henne, blev alla bilder suddiga. Så vi får se om jag ids ta nya bilder, det är trots allt bara ett helt vanligt sockmönster.
 
Har varit medlem i föreningen Sticka i två års tid men funderar på om jag kanske ska slopa det till nästa år. Vet inte vad jag får ut av medlemskapet egentligen. Det känns som om jag hellre kan lägga pengarna på ett extra nystan garn. Hur gör ni andra, är ni med där eller hos StickaMera? Nyfiken...
 
 
 
 

Felkopplat

Jag tror att jag ska reklamera mig. Något måste vara felkopplat i höger ansiktshalva. Så fort jag blir täppt i näsan så täpps också bihålorna i höger ansiktshalva igen, så där så att det känns som om ögat ska poppa ut. Och när det händer, reser sig i sin tur min ena kindtand i underkäkens högersida. Jag har slipat ner den så att den var i rätt nivå men nu verkar den vara på g igen. Det är INTE trevligt, kan jag berätta. Det ger en tandvärk som är horribel även med de starkaste värktabletter och gör det helt omöjligt att tugga på den sidan, eftersom det dessutom bara är den tanden och dess motstående kompis som möts. Igår hände detta fenomen igen. Pang, sa det. Det gjorde så ont att jag såg dubbelt på det stackars ögat ett tag. Men i med Rinexin, cortisonspray och så lite av de värktabletter huset hade och så blev det faktiskt soffläge en stund. Höll på att gå galet, jag var fasligt nära att ta Imodium istället för Ipren. Det kunde ha blivit ett intressant experiment... Nåväl, idag är det bättre. Bara cortisonsprayet sätter igång att verka så brukar det ge sig. Men jag måste nog gå till tandläkaren och slipa ner den stackars tanden lite till i alla fall. Jag ska bara våga mig dit.
 
Har stickat klart en halssnodd till åt dottern i det ljuvligt mjuka Alpaca Sport-garn jag fick i vår Skicka vidare-tråd. Tyvärr växte den lite på längden i tvätten så jag är lite osäker på om hon vill ha den. Vi får se. Annars får jag kanske prova att maskintvätta istället för handtvätta och se om den drar ihop sig lite - eller växer så att man kan snurra den två varv. Vi får kanske leka dragkamp här hemma..? Mönstret heter A Very Braidy Cowl och finns så klart på Ravelry. Väldigt stora, lösa flätor, lite knöligt med åtta maskor på stickan.
 
 
 
Nu stickar jag ett par vanliga, hederliga barnsockor efter ett av Garnstudios många mönster. Garnet tog jag ur den garn- och boksnurra som passerade mig för ett tag sedan. Inte riktigt mina färger, även om jag måste medge att man blir glad av dem, men det stod Astrid på dem, tyckte jag. Astrid är min lilla brors- och guddotter som nu då ska få ett par sockor i julklapp. Det kommer att bli garn över, jag hoppas att det ska räcka till ett par babissockor. En bekant till mig gör babypaket men har efterlyst sockor, jag tänkte att jag skulle överraska med ett par små gladsockor. Jag ska bara hinna i allt julpyssel.
 
 
Jag stickar mycket i tv-soffan, under övervakning av min röde kompis, Pysen...
 
 
Och i helgen kommer dottern hem. Gissa om vi ska kramas och mysa! Jag ser fram emot det så oerhört, för att inte tala om hur jag längtar till julen när alla ungar är samlade under samma tak. Mina föräldrar kommer också upp, det blir en riktig familjejul. Hoppas att vi får det vitt och fint och inte så isigt som det är nu. 
 
Fick iväg ett paket till ett julklappsbyte igår. Skickade med ett litet lavendelhjärta som jag virkat. Älskar doften av torkade lavendelblommor, hoppas att mottagaren också gör det. Fasligt pilligt att få i de små blommorna i hjärtat dock.
 
 
I bemärkelsesnurran kom ju pepparkakor med mjukost till, mjukost med smak av ädelost och granatäpple. Galet gott på pepparkakor, rekommenderas varmt! Granatäpplet bröt av med en friskhet mot ädelosten.
 
 
Försöker röja och städa en del här hemma, vi har varit dåliga på det under det senaste decenniet eller så. Jag bär kassvis med kläder, filmer mm till Röda korset, två kassar garn har jag också släpat dit. Jag har varit några varv på tippen och jag har krängt några grejer på Tradera. Jag har skickat en låda film till syskonbarnen och kört två kassar böcker till sonens skola. Och ändå syns det inte att något har försvunnit här hemma. Jösses, vad man kan samla på sig!
 
 
 

Namnsdag och julpyssel

Igår hade jag namnsdag, Elisabeth, ett namn jag bland annat delade med min farmor. I min familj har vi aldrig firat namnsdagar stort men min farmor ringde mig alltid på Elisabeth-dagen och så gratulerade vi varandra. Det gav en känsla av samhörighet. Min dotter har fått min farmors förstanamn, Agnes, som sitt andranamn, det känns bra. Min farmor var också den som lärde mig en hel del vad gäller handarbete, bland annat lärde hon mig sy hardangersöm, något jag tyvärr har glömt bort nu. Farmor broderade jämt, på slutet såg hon inte så bra så det blev ett och annat fel men det spelar mindre roll. Det finns en massa kärlek insydd i varje stygn, det är det som räknas. 
 
I Ravelrygruppen Svenska byten har vi en bemärkelsedagssnurra. Jag valde min namnsdag som en dag att uppmärksamma och fick ett alldeles underbart paket från Pellie. 
Ett pepparkaksbrunt garn från Admiral och mönster på pepparkakssockor, en fantastiskt god mjukost som passar perfekt till pepparkakorna som gömmer sig i den svarta asken. Ett spännande te och så en liten anka med läppglans. Underbart genomtänkt, jag älskar det. Tusen tack!
 
Det rosamelerade, karamellaktiga garnet som kom i boksnurran för lite sedan ska bli till ett par sockor till min ena brorsdotter. Det stod liksom hennes namn på nystanen, kände jag. De blir sannerligen gladfärgade! Bild kommer vad det lider.
 
Igår dök ett annat paket upp i posten. Jag är med i en skandinavisk RAK-grupp där vi gör en kalender åt varandra. Mitt paket gick iväg i förra veckan och har nått sin mottagare. Mitt paket verkar komma i flera delar, spännande. Så här ser den första ut:
 
Känner viss ångest eftersom de paket jag själv skickade iväg var tämligen pyttesmå till storleken. Hoppas jag inte har gjort bort mig alldeles...
 
Sedan skulle här ha funnits en bild på ännu en halsvärmare till dottern men alla bilder blev suddiga och nu är den tvättad och blöt så det får vänta. Jag inser att jag måste gå till optikern, alla bilder jag tar blir suddiga numera och jag har problem med viss text. Steg ett skulle kunna vara att använda de glasögon jag faktiskt har. Jag har bara så oerhört svårt för det, jag som alltid haft falkögon. Men även en viking åldras, det är tydligt...
 
På fredag kommer dottern hem, yippee! Visserligen bara över helgen men i alla fall. SOM vi ska kramas... :)
 
 

Färdig snodd!

Dottern har önskat sig en halssnodd i julklapp av ett garn jag köpte när vi var i London. Nu är den klar, till och med tvättad, och väntar bara på att bli inslagen. Så här ser den ut på ett ungefär:
 
 
Mönstret heter Nukunuku ochfinns på Ravelry. Hade önskat den aningen längre men med ett nystan får det bli som det blir. Den räcker i alla fall två varv runt halsen.
 
En ugglemössa till barnens ena kusin på makens sida har det också blivit, den ligger i spänn nu. Det har blivit en himla massa sådana mössor i år men jag tycker fortfarande att de är så festliga. Tre varv med kabelstickning formar en uggla, fascinerande!
 
Dottern är sjuk nere i Stockholm och det gör lite ont i mammahjärtat att inte vara där. Men jag får bita ihop, hon är snart arton och klarar sig så klart utan mig. Tror jag... Store sonen skulle kommit hem i helgen men en labb har strulat så av det blev inget och han var lite nedstämd. Då kom besked om att han klarat senaste tentan, som annars hade en jättelåg genomströmning, och då var han glad igen. Snart tre terminer på teknisk fysik utan en enda omtenta, killen är smått fantastisk!
 
Det finns en rörelse som heter Matkassen som gör en insats för de i landet som av någon anledning inte riktigt får ekonomin att gå ihop. Jag gillar deras FB-sida och köpte ett presentkort på ICA som jag tänkte skicka iväg. Så dök det upp en familj i grannkommunen som behövde hjälp så mitt lilla presentkort fick åka iväg dit istället. Det kändes fantastiskt bra. Önskar bara att jag kunde bidra med mer men det har varit lite tunt med jobb de sista månaderna och det påverkar så klart även inkomsten. 
 
I helgen ska jag gå kurs, L1 kallas den eller ledarutveckling steg 1. Första passet ikväll och så hela dagen imorgon. Målet är att bli instruktör inom hunderiet, det ser jag fram emot. 
 
Lagade spännande mat i veckan, lite ovanligt för att vara jag. Pulled pork hette det, tydligen väldigt inne och "alla" vet vad det är. Alla utom jag... Skulle visa de stora ungarna hur ball jag var, trodde att de inte skulle ha en aning om vad det var. Där hade jag så klart fel. Nåväl, man kan inte hänga med i allt. Gott blev det fast kanske aningen för starkt för min mage (som dessutom inte riktigt tål pepparfrukter/paprika). Nästa gång tar jag lite mindre chili. Om någon vill ha receptet så hittar ni det här, men ni vet säkert också redan vad det är.
 

Färdigställer

Mitt arbetsrum är ett enda kaos. Jag har just nu alldeles för många projekt på gång, både sådant som ska stickas klart till julen mm och sådant som ska skickas. Det är ås lätt att anmäla sig till skojiga byten i god tid innan jul, utan att tänka på allt som sedan ska förberedas. Men nu håller jag på att göra klart paket som ska skickas för att få undan lite. Mitt arbetsrum är ett enda kaos med lådor mm över större delen av golvet. Nu har maken gjort klart med bredbandet därinne så nu har jag ingen som helst ursäkt till varför jag inte flyttar in även skrivbordet dit in, annat än möjligen att golvet är täckt med mitt golvpussel som jag spänner upp färdiga alster på och diverse annat, eller att mitt skrivbord är fyllt av papper. Eller... 
 
Håller på att rensa ut saker också och har kört ett antal kassar till Röda Korset. Bland annat sorterade jag ut en hel papperskasse med garn. Det sved lite men jag insåg att jag aldrig, aldrig någonsin kommer att sticka något av det och då är det bättre att det kommer till användning. Och att Röda Korset får in en slant till sin verksamhet. Näst på tur står familjespel, vi har hur många som helst av den varan. Jag vill åt utrymmet i garderoben så nu ryker de där som vi aldrig spelar. Bäst att röja medan jag har andan inne, normalt är jag en hamster. 
 
Mitt hemliga julklappsprojekt är klart, nu stickar jag på en mössa åt min pappa. Är rädd att den blir för stor, han har ett ganska litet huvud. Mössor är inte lätt, jag har gjort ett antal till min käre man och han ser mer eller mindre tokig ut i dem alla, till barnens stora förtjusning. Jag tycker att han ser otroligt bra ut men mössa klär honom inte. Inte alls. Inte ens mina. Tyvärr.

Blötsnö =(

Lika fint som vi hade det igår, lika charmlöst är det idag. Blötsnö och slask... Det är ett väder jag avskyr, bokstavligen. Skulle gärna sitta inne och sticka hela dagen men nu är jag överhopad med jobb så det är bara att bita i. Och som vanligt ångrar jag att jag nyttjat den stilla tiden så dåligt för nu lär det vara full rulle fram till jul. Suck... 
 
Just detta med den ojämna arbetsbelastningen, i kombination med att det är en smula osocialt att jobba ensam framför datorn, gör att jag bestämt mig för att försöka göra klart min lärarutbildning. Det är ytterst lite som fattas så det känns dumt att inte göra det. Att gå tillbaka och jobba heltid som civilingenjör känns inte så lockande i nuläget utan planen är att kunna jobba deltid som lärare, förhoppningsvis. Har anmält mitt intresse för att vikariera på dotterns gamla högstadieskola, en friskola där jag gillade personalen väldigt bra. Skulle vara kul att komma ut och jobba lite med ungar, jag trivs ju i deras sällskap. Det blir än mer tydligt när de egna flyttar ut, just nu är ju bara minstingen kvar hemma och det är fasligt tyst och stilla. Det blir väldigt enkelt att vara zupermorza då, nästan för lättsamt.
 
Ikväll spelar vårt basketlag bortamatch. Jag hoppas att det sänds på tv så att jag får en anledning att landa i tv-soffan med stickningen. Julklappar på stickorna nu, törs inte lägga ut något här eftersom det kan förstöra överraskningsmomentet. Så idag blir det ett inlägg helt utan bilder. 

Äntligen lite tid över!

Det var länge sedan jag bloggade sist, skäms på mig. Det betyder dock inte att stickorna har vilat, tvärtom. Jag har hunnit få färdigt en sjal till min fina faster som fyllt jämna. Mönstret heter Ishbel (finns på Ravelry, hinner inte länka) och har stickats av väldigt många. Det var ett väldigt tydligt och välskrivet mönster, otroligt lätt att följa. Men om jag ska vara riktigt ärlig, och det ska man ju, så tyckte jag att det var lite trist. Det följde liksom samma spår hela tiden, först med den slätstickade tallriken och därefter med spetsmönstret. Mitt probem är litegrann att om något blir väldigt enkelt så somnar jag till och tappar fokus och då blir det lätt fel. Jag glömmer en ökning och vips, så stämmer det inte. Så jag fick sticka baklänges ett par gånger, enkelheten till trots. Garnet är ett silkesgarn som jag tog ur förra Garn- och boksnurran vi hade i Svenska byten (också Ravelry).
 
 
 
I samma grupp har vi också något som kallas Skicka vidare - Andra chansen, där man kan erbjuda garn som man har i sina gömmor men inte riktigt kommer att göra något med. Där nappade jag på ett supermjukt och gosigt alpackagarn som raskt förvandlades till en halskrage som ska bli till en julklapp. Ingen bra bild men i alla fall. Mönstret heter Spikelets Cowl, har jag för mig, gratismönster på Ravelry.
 
 
Garn- och boksnurrans nästa varv har just landat hos mig och jag tog ut två böcker med tillhörande garn. Var kanske inte helt sugen på det svartvita Opalgarnet men desto mer sugen på boken så då fick garnet också stanna. Nu ska jag bara ladda om snurran med två nya böcker och tillhörande garn och mönster innan den lämnar mig. Kul idé, gillar den skarpt trots att jag var lite fundersam först.
 
 
Söndag och måndag tillbringade jag i Stockholm för att leverera dottern dit ner. Hon ska nu göra praktik på Marcus Aujalays (känd från Mästerkocken i TV4) restaurang Winterviken. Tre dagar har hon avverkat och trivs som fisken i vattnet. Mästerkocken själv är inte där än, han är upptagen med tv-inspelningar, men hade ringt och skulle visst komma imorgon. Övrig personal är väldigt trevlig, enligt dottern, dagarna går fort och maten är kalasgod. Själv hann jag bara kolla lite på omgivningarna och snabbt in genom fönstren och det gav absolut mersmak. Rekommenderas!
 
 
 
 
Passade på att julhandla lite i Stockholm och besökte så klart också en garnaffär, Litet Nystan på söder. Den såg så liten och anspråkslös ut men vilka fantastiskt trevliga garner de hade! Den skulle man gärna ha på lite närmare håll. Totalt trampade jag över en mil i mina kängor som kanske inte riktigt är gjorda för promenader, så dagen därpå hade jag en fin blåsa under foten. Tur att vi har gott om Compeed skavsårsplåster!
 
 
 
 
 

RSS 2.0