Disktrasa klar och brödkorgen invigd

Riktigt ruskväder här idag, kallt, regnigt och blåsigt som det värsta höstväder. Fick ta på mig regnkläder och kängor när hundarna skulle ut, det kändes tungt att gå i sådana kläder när det är den sista juni. Planen var att ta en långrunda när vi ändå var ute men jag insåg efter vår vanliga runda att hundarna var genomblöta och skulle bli frusna så vi styrde hemåt. Min planerade spårträning lade jag på is. Istället blev det brödbak på förmiddagen, en dubbel sats solrosbullar (fast med pumpakärnor, solrosfröna var slut). Med dem blev också min brödkorg invigd, perfekt! 
 
 
Har stickat färdigt min disktrasa också, mönstret heter Vignes och finns på Ravelry. Jag har stickat den i illgrönt Bambu från Novita som jag fick av hannelejo i sommarbytet. Kan ärligt säga att det är den snyggaste disktrasa jag äger och det var superkul att sticka. Det ska bli minst en till! Nu har jag tvättat den och lagt den i spänn (blockat, tror jag kanske man säger egentligen). Bilden gör inte riktigt färgen rättvisa, kanske för att den är blöt och har en lite färggrann bakgrund. Rekommenderar både mönster och garn.
 
Kikar in i Svenska byten-gruppen flera gånger per dag nu för att se om det kommer någon bild eller meddelande i loggen för socksnurran eller sommarbytet. Planerar nästa byte också, tack grodanstickar för alla tips!

Bytespaket igen!

Idag kom mitt andra bytespaket, denna gång ordnat av en grupp  jag är med i på Facebook. Det är fantastiskt skoj att hitta tjocka, mjuka kuvert i brevlådan. Stort TACK till Anneli Johansson om du läser detta!
 
 
Har ju inlett projektet "göra av med garn från tidigare byten" och har därför virkat mig en brödkorg av garnet jag fick i förra Facebook-bytet. Är själv himla nöjd med den, nu hänger den nytvättad i tvättstugan och sedan ska jag baka frallor och fylla den med. Kanske kommer det en ny bild då, tills dess får ni se den så här:
 

Supersnabb bytesvän

Knappt hann jag fördela bytesvänner i Ravelry-gruppens sommarbyte förrän mitt bytespaket landade i brevlådan. Ett byte helt i min smak! Garn i underbara gröna färger, Unisono från Atelier Zitron och så Bambu från Novita. Två mönster följde med, ett sjalmönster (Vermillion) och ett mönster på en disktrasa (Vignes). Tack snälla hannelejo för detta! Det underbara är att jag suttit och bläddrat bland sjalmönster i flera dagar på Ravelry men inte riktigt fastnat för något. Så kom detta i lådan och smack, så var jag fast. Nu ska jag bara virka klart min brödkorg så ska jag sätta igång. Underbart!
 
 
Har varit med minstingen i Granparken i Öjebyn utanför Piteå. Lite av en besvikelse, kanske var han för stor men förmodligen är det också så att de skurit ner rätt ordentligt på verksamheten, eller så sviker minnet mig något alldeles väldigt. Jag hade utlovat höns i olika former i små hönsgårdar, illrar mm. Men det var dåligt med båda delarna, allt som fanns var ett par minigrisar, ett par getter och några får att klappa, lite marsvin och kaniner i en hage, två ponnies i en annan hage och så kossor i en jättehage lite utanför. Och så en damm med fiskar. Det var rätt fort gjort, om vi säger så. Men Morris var nöjd, många människor att försöka hälsa på och så de spännande men lite läskiga djuren. Tydligen tyckte de att han var lika spännande för alla djur kom fram för att kolla in den fläckige. Nyttig miljöträning för speedad liten buspojke!
 
 

Bildbevis

Här kommer bildbevis på att sockorna faktiskt är färdiga. Som vanligt lyckas jag inte med färgåtergivningen i bilden, färgen i tidigare bilder är mer med sanningen överensstämmande. 
 
 
 
Blir lite konstiga vinklar när man är sin egen fot(o)modell...

Äntligen klara!

Äntligen har jag gjort klart sockorna för juni månad, Angler's Loop. Inte jätteförtjust i mönstret, måste medges, men nu är de i alla fall klara. Bildbevis kommer, har inte hunnit fota dem än.
 
Klurar på paket till sommarbytet i Ravelrygruppen Svenska byten. Fastnade för ett mönster som jag blev så förtjust i att jag var tvungen att köpa garn till mig själv också. Det finns alldeles för mycket fint på nätet! Och alldeles för mycket garn i min garnlåda...
 
Bestämde mig för att i alla fall göra något åt det senare och satte igång att virka en hatt i bytesgarn som jag fick i vintras, Drops Bomull & Lin. I morse fick jag repa upp alltihop, använde en lite för liten nål och det gjorde hela hatten för liten. Suck... Naturligtvis saknade jag virknål i rätt storlek så nu har jag beställt en massa nya nålar av modellen Soft Grip från KnitPro. Gillar dem jättemycket, fick två i ett byte tidigare i våras och blev helt fast. Hoppas att de kommer fort så att jag kan sätta igång igen nu när jag är sugen.
 
Tills vidare stickar jag på tröjan till sonens flickvän. Bakstycket är snart klart. Det är tjocka stickor och borde egentligen gå i ett huj men axlarna klagar lite när det blir tungt så jag får se till att variera mig. Måste nog starta upp något mer projekt medan jag väntar på virknålarna. Sockor? Sjal? Virkning? Allt på samma gång, kanske..?
 
Till sist en utlottning hos Pastill. Vem vill inte vinna den???

Värmande mössor

Har knåpat på en del medan jag suttit i soffan och hostat. Fyra små mössor till Stickvarvet har det blivit.
 
 
Längst bak två Estelle-hättor, en i Big Verona och en i Nissegarn. Längst fram till vänster en February Baby Beanie i ett glittrigt akrylgarn som jag gjorde en tröja till Stina i när hon var liten och så en rosa Rigamössa i ren bomull. Den senare är nog fortfarande min favorit, så trevlig att sticka och så fin form för ett litet huvud. Rekommenderas!
 
Virkade ett par små babyskor också, tänkte försöka få ihop ett babypaket till den här insamlingen. Det blir ingen leksak och inga tygblöjor men mössa, kofta och då skor och så en köpt liten body och förhoppningsvis en filt också, ska bara hitta barnens alla gamla babyfiltar som finns sparade någonstans. Började virka skorna efter engelskt mönster men förstod inte riktigt vad de menade så jag gav upp och fortsatte efter eget huvud istället.
 
 
Med det är jag färdig med mössor till min egen lilla mössinsamling med råge, de sista var som tack för Mariannes bidrag. Nu blir det inte mer hjälpstickat på ett tag (tror jag), nu har jag lite presenter att få klara och så ska jag sticka lite till mig själv av egen lust.
 
Har bestämt mig för att lämna StickaMeras sockklubb också. Nu är jag snart klar med tredje paret sockor men fortfarande har jag inte fått veta hur klubben ska fungera. Eftersom jag inte gillat de två senaste mönstren riktigt heller, känns det värdelöst att sitta här och sticka för sakens skull. Då gör jag hellre en egen liten sockklubb med mönster jag tycker om. Svårt att välja vad jag ska börja med bara, funderar på de här som jag tycker mycket om. 
 
Lunginflammationen går lite fram och tillbaka. Natten till igår sov jag kanske fyra timmar, resten av natten satt jag i soffan och hostade. Beslutade mig för att antibiotikan inte fungerade utan att jag skulle gå tillbaka idag, men då sov jag hela natten som en stock. Upprymd över min nya friskhet har jag tagit två korta hundrundor och varit med lille sonen och köpt en efterlängtad röklåda i affären, så nu sitter jag har strax efter midnatt och hostar. Skithosta, på ren svenska! Men det går åt rätt håll, om än lite för långsamt för min smak.
 
Måste göra lite reklam också. ;) Har startat en svensk bytesgrupp på Ravelry och medlemsantalet stiger, kul nog. Första bytet är nu stängt men socksnurran har just snurrat igång och den kan man haka på fram till sista juli. Gå gärna in och kom med, du också!

Lunginflammation...

...misstänkte läkaren att jag har. Vaknade kl 5 i morse av att ena ögat var igenkletat. Hostade som en tok och när jag snöt mig började det blöda ur båda näsborrarna samtidigt. Då kände jag att det var läge för ett läkarbesök och tur var väl det. Nu har jag med mig antibiotika, ögonsalva och slemlösande hem så nu hoppas jag innerligt att det ska bita på de onda små baskiluskerna. Efter en vecka med feber och hosta är jag ganska mör och börjar ha ont i rumpan av allt soffsittande. Jag är inte så bra på att vara stilla.

Tänkte mig att jag skulle hinna färdigt en massa saker nu då för att ha någon nytta av allt sittande. Men hjärnan hinner inte riktigt med, jag läser fel i mönstret, stickar fel osv. Även det enklaste lilla hålmönster blir avancerat. Håller på med en tröja med ett hjärtmönster som egentligen är rätt busenkelt, men jag vet snart inte hur många varv jag har stickat baklänges för att det inte har stämt. Jag glömmer göra omtag, gör dubbla ihoptagningar, tappar räkningen osv. Måste vara för att hela huvudet verkar vara fullt av slem, hjärnan får inte plats att arbeta helt enkelt.

Skickade iväg mitt paket i socksnurran igår med lantbrevbäraren men är lite bekymrad, har inte fått någon som helst bekräftelse på mailen om att paketet har gått iväg och det verkar heller inte gå att spåra. Inte kan väl brevbäraren ha tagit mitt paket!?!?

Fortfarande galet förkyld

Förkylningen verkar envisare än mig och det vill inte säga lite. Nu verkar hjärnan vara på väg ut på alla håll - genom näsan, genom ögonen som vill kleta igen och så hostar jag ut den också. Ni kan ju fatta att jag är snygg...

Lyckades tota ihop en babykofta efter ett mönster jag hittade här. Den gick på en kväll och var riktigt kul att göra, även för en som just nu inte är riktigt på alerten. Bortsett från att jag läste fel en massa i början (hoppade över en rad och annat dumt) och fick repa upp lite så gick det bra sedan. Tror jag, det blev i alla fall en kofta till Värma Liten-insamlingen:


Två mössor har jag gjort också, en Estelle och en efter eget huvud med ett hålmönster som syns dåligt på bilden. Vi får se dem som en fortsättning på min mössinsamling i somras, de här är för ditt bidrag, Gunilla!



När man är förkyld borde man bli satt under en övervakare eller förmyndare. Huvudet hänger inte riktigt med utan man fattar de mest korkade beslut. Jag skulle börja sticka på en tröja till sonens flickvän. Den ska göras i Kilafors ullgarn och jag tänkte tvätta garnet innan användning. Alltså stoppade jag in två härvor (tacksam över att jag inte tog alla fyra) i en tvättpåse i maskinen och körde på ullprogrammet. Det som kom ut såg ut ungefär så här:


Vi kan väl säga att jag hade kvällen räddad igår...

Har kommit en bit på junis månadssockor också, är på halva foten på första sockan nu. Insåg att jag stickat lite fel men ids inte repa upp, jag klarar helt enkelt inte av att sortera mönstret fullt ut när jag är så här seg. Annars älskar jag att sticka hål och flätor men det här mönstret kommer inte riktigt till mig, jag tycker att det är lite småtrist. På bilden nedan syns skaften när de är halvfärdiga, jag har valt att göra två mönsterrapporter för att få lite längd på dem. Gillar ju sockor med lite längre skaft, alternativt helt utan skaft men inget däremellan. Originalmönstret hittar ni här.

Sockan från framsidan. Tyvärr syns inte randningen på bilden, fotografen är lika duktig som alltid.

Sockan från baksidan. Lite dåligt med mönsteråtergivning även här, tyvärr. Garnet är i alla fall Fabel.

Eländesförkylning

Förkylningen håller mig i sitt grepp. Idag var jag trotsig, klämde i mig två Panodil och gav mig ut på lång hundpromenad tillsammans med god vän och valpköpare och hennes hund. Det här snygga sällskapet hade vi med oss:

Mamma Visa med tre avkommor ur tre olika kullar och så lille Morris, förstås.

Nu lider kroppen, 38 i feber trots doping. Suck... Sommarförkylning är banne mig inte kul alls!

Kul är däremot allt konstigt jag drömmer. Ena natten drömde jag att jag var utsatt för strålning från Tjernobyl (såg ett inslag om Tjenorbyl i EM-magasinet och det präglade hela min natt), nästa var jag landets ledande expert på vägslänter. Det senaste är lite komiskt, eftersom jag fullkomligt avskydde att beräkna släntstabilitet och räkna på vägkonstruktioner under utbildningstiden. Enligt maken hade jag också svamlat något om Frank Andersson, han tror att jag var och tittade på växthus tillsammans med Frankie Boy. Ja jösses, hur galet det kan bli!

Har totat ihop två babymössor i Big Verona till insamlingen Värma Liten. Tycker ju inte riktigt om akrylgarn men känner att jag vill bli av med det nystanet. Och så vill ju många insamlingar att man gör saker i just akryl eftersom det är lättskött. En Estelle och en mössa efter eget huvud blev det. Nu tänkte jag göra en kofta också men just där tog orken och inspirationen slut. Få se om den dyker upp igen under kvällen...

Färdiga sockor och färdig gratitude

Här kommer så bilder på fler avslutade projekt. Först ut är min senaste Gratitude, stickad i 80 % alpacka och 20 % silke från Old Maiden Aunt Yarns. Hur len och mjuk som helst!


Så ett par bilder på sockorna från StickaMeras sockklubb för maj månad. Mönstret heter Rivercat, garnet är Drops Delight. Tveksam till att jag kommer att göra fler sockor i det garnet, gillar nog Fabel bättre.



Två påbörjade projekt har det blivit, dels juni månads sockor i sockklubben ("Angler's Loop") och dels lite välgörenhetsstickning i form av en babymössa ("Estelle") stickad i Big Verona.

Har också insett innebörden av uttrycket "strö salt i sår". Fastnade med höger långfinger i karbinhaken till Morris koppel igår och fick ett jack i fingertoppen. Blev sugen på Djungelvrål idag men fy sjutton vad det sved när jag glatt tog en salt godis ur påsen med högerhanden. Sluta äta är dock otänkbart, är så hilma seg och förkyld idag så jag behöver salta godisar för att hålla mig vaken. Alltså äter jag med vänsterhanden, den kan behöva tränas lite, den med. Skam den som ger sig!

Funderar på...

... om jag ska skicka iväg mitt hemlispaket som står här och väntar. Känner att jag misslyckats lite med att vara hemlig denna gång.

Den skyldige...

...ser ut så här. Söt som socker men skulle man tömma honom på bus skulle det inte bli mycket kvar, bara ett tomt hundskinn. ;o)



Fördelen med många projekt samtidigt...

... är att det blir lite ketchupeffekt över det hela. Först kommer ingenting och ingenting - och sedan blir allt färdigt liksom på en gång! Nästan i alla fall. Nu är min Gratitude på gång, ska bara fästa trådar och spänna den först så att den blir fin. Att den är klar är INTE Morris förtjänst. Den lille busen fick för sig att matte behövde hjälp med att nysta om garnet när det var 4-5 varv kvar. Morr!!! Det var ett ögonblicks verk, jag satt och stickade på kökssoffan med min tekopp, lade stickningen på soffan för att kolla något på spisen och vips, när jag vände mig om igen så var nystanet borta. En tråd löpte dock mot Morris där han låg på golvet med en blå (och dyr!!!) härva mellan tassarna. Skrutthund!

Nystan à la Morris

Närbild på eländet. Hittade inte ens ändan utan var till sist tvungen att klippa av och får därmed två extra trådar att fästa - jag som fullkomligt avskyr att både fästa och sy ihop.

Äntligen lite tid över!

Den senaste veckan har bokstavligen rasslat på i 190 knyck och jag är helt slut. Men vi fick allt klart, släkten på plats och sonen kunde ta stundenten som planerat. Att vädret inte var på vår sida gick att leva med, det planerade trädgårdspartyt fick istället flytta in i byagården men det fungerade bra, det med. Lite bök med att köra grejer hit och dit blev det förstås men å andra sidan slapp vi diska och städa här hemma.

Min store lille kille har tagit studenten. Vart har tiden tagit vägen???

Har man en mamma som föder upp labradorer och en Melvin som sin favorithund, måste man självklart få en virkad labrador runt halsen. Fast jag virkade lite för löst, tror jag, fyllningen lyser igenom på några ställen. Detta med amigurumis är inte riktigt min grej.

Jag virkade på som en tok för att hinna få färdigt koftan i tid till studenten på fredagen. Ja, faktiskt redan till på torsdagen då dottern hade sin skolavslutning (hon slutade nian). Och jag lyckades, sent på onsdagen var den klar. Förutom en liten retlig knapp då, jag hade förstås inte läst mönstret ordentligt utan missat att det skulle vara en knapp också. Därför hänger den lite snett på bilden nedan, men jag är ändå vansinnigt nöjd med slutresultatet. Idag är också en svart knapp inhandlad, nu ska jag sy fast den innan jag helt glömmer bort det.

Koftan upphängd ovanpå klänningen jag hade på studenten. Hiskligt nöjd med båda, faktiskt.

Minns ni att jag beställde garn från England, Admiral Ombré? Det kom bara ett par dagar senare, otroligt snabbt! Och snyggt!!!

Frågan är bara vad jag ska göra av allt detta snygga???

Har startat en svensk bytesgrupp på Ravelry. Jag tycker ju att detta med byten är vansinnigt kul men de flesta (alla?) byten är på engelska eller språk jag inte behärskar. Engelska behärskar jag ju väldigt väl men det kan vara trevligt med byten där portokostnaden är lite mindre. Så nu har jag startat en för oss som bor i Sverige. Det är helt nytt för mig att vara moderator för en grupp så ha lite överseende med mig i början. Mer info om gruppen hittar ni här: http://www.ravelry.com/groups/svenska-byten Kom gärna och var med!

På Online Virkcafé på FB pågår just nu ett hemlisbyte och där har jag så klart anmält mig. Är nästan färdig med paketet till den jag ska skicka till alla redan, det gick fort och kändes enkelt. Med jättefin information om vad hon tycker om och med en flitigt uppdaterad blogg fick jag gott om info. Nu hoppas jag bara att hon ska gilla innehållet också! Fast jag ska inte skicka det riktigt än, ska försöka skriva lite mer hemliga kommentarer i bloggen först. Det är ju det roliga med det här med byten, att få ge ledtrådar och vara detektiv. Och så att få mjuka paket i brevlådan, så klart!

Hemligt garnbyte i juni

Har anmält mig till ett hemligt garnbyte i juni. Här kommer mina svar på frågorna:
  • Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om? Jag tycker bäst om garner i naturmaterial som ull, bomull, alpacka osv. Blandgarner som sockgarner och Tilda är OK men jag är inte så förtjust i rena akrylgarner. Inte i rent lingarn heller, tycker att det blir så hårt och liksom motsträvigt.
  • Vilken eller vilka är dina favoritfärger? Är just nu inne i en lite mer helfärgad period, efter att ha varit helt såld på självrandande och melerade garner ett tag. Gillar egentligen inte att ha gult men drömmer just nu om att sticka ett par gula sockar till mig själv. Blått i alla former utom petrol samt grönt (speciellt lime) är nog favoriter. Fast på sommaren gillar jag sorbetfärger, utom möjligtvis då rosa. Rosa är ingen färg för mig.
  • Vad tycker du mest om att virka? Sjalar, tror jag, fast jag virkar det mesta (just nu en kofta till mig själv och en amigurumi till sonen).
  • Har du något drömprojekt att göra som är garnrelaterat? Drömmer fortfarande om filten i mormorsrutor men vet att den aldrig kommer att bli av.
  • Vilken sorts virknålar tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? ergonomiska?) I förra bytet fick jag två ergonomiska och de är mina nya favoriter. :)
  • Har du något hantverk du är sugen på, men ännu inte vågat/hunnit testa? Massvis, men tiden räcker inte till.
  • Vad tycker du om att unna dig själv? En kopp te, en väldoftande hudlotion eller handkräm, ett skumbad eller ett garnnystan till fast jag kanske inte behöver det.
  • Vad gillar du helst att dricka? Någon speciell favorit? Te, svart och i lösvikt, gärna med någon fruktig smak. Jag dricker baljor med te varje dag.
  • Favoritgodis? Lakrits, mörk choklad med havssalt och sega godisar. Gillar inte annan choklad och inte hårda eller sura godisar, annars går nog det mesta ner.
  • Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom virkning? (Spinna, scrapbooking, stickning osv.) Stickar lika mycket som jag virkar, kanske rent utav lite mer.
  • Någon annat stort intresse som du brinner för? Mina barn, deras idrottande och så mina hundar. Jag föder upp, tränar och tävlar en del med hundarna så just nu är det högsäsong. :)
  • Vilken slags böcker (ej virkning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?) Romaner, gärna om starka kvinnor eller av mer klassisk modell (Jane Austen, systrarna Brontë osv). Chic lit ibland på sommaren. Gillar inte deckare eller otäcksheter.
  • Har du några allergier mot livsmedel? Kan inte äta paprika eller hel majs, men det är knappast aktuellt i ett byte. :)

Något annat som är bra att veta? Ex Du eller någon i familj inte tål Ull osv. Vi har en massa djur i familjen - fem hundar, en katt och undulater, så jag ska nog inte skicka till någon som är allergiker.


Lärodikt den 1 juni

Var glad, min själ, åt vad du har:
nu har du 100 sommardar
och detta är den första.
När solens lopp sin ände tar
så har du 99 kvar
och någon blir den största.

Giv noga akt på var du står:
imorgon är med ens igår,
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får
är 100 sommardar per år,
imorgon är den andra.

/Kajenn

RSS 2.0