Dag i djurvårdens tecken

Har tillbringat dagen i Skellefteå, Maya skulle operera bort sina analsäckar och Idefix öga krånglar igen. Det kan tyckas långt att åka 13 mil enkel väg för ett veterinärbesök men dels tjänar jag faktiskt in resan med råge eftersom kliniken där är mycket billigare än den billigare kliniken häruppe och dels är personalen så otroligt trevlig och kompetent att det är värt all tid det tar. Nu verkar dessutom försäkringsbolaget trilskas med ersättningen och då känns det ännu bättre att jag fick ner kostnaden lite. 
 
Det värsta med att ha sjuka djur är att man måste få tag på medicin till dem. För var det en baggis men sedan avregleringen av apoteken kan det vara hur besvärligt som helst. Nu vill man tydligen ha små lager och djurmediciner är ingen storsäljare, uppenbarligen. Men som djurägare behöver man den ju ofta NU och kan inte vänta tills den kommit in. Den här gången hade jag tur och behövde "bara" besöka två apotek för att få tag på medicin, ett i Skellefteå och sedan fick jag ta en tur in till centrala Luleå på hemvägen. Man kan hålla sig för skratt...
 
I Skellefteå blev det en del väntan. Jag har suttit i bilen och stickat lite, sovit lite och läst lite. Försökte hitta en lite avsides parkeringsplats men lyckades dåligt med det. En del förbipasserade tittade lite konstigt på mig, de tyckte nog det var märkligt med den där sovande/läsaned/stickande kvinnan i en tämligen kall bil. Ikväll somnar jag ovaggad, rädd att inte vakna av väckarklockan kl 5.30 vaknade jag redan kl 3 i morse och kunde inte somna om. Behöver jag säga att jag är lite sliten..?

Köksrenoveringen går INTE framåt :( :( :(

Vill kräkas åt Ikea. Bestämde mig för att ta dagen ledig och ägna den åt köket. Såg mig som mrs Handywoman och skred till verket. Monterade sista lådan i en hurst i köksön och satte i lådorna - bara för att inse att två gick omlott och den nedersta satt 1 cm för långt ned! Fronterna var felmonterade på två så de var lätt fixade men den nedersta fattar jag inget av. Maken får fixa...
 
Mikroskåpet, DET är busenkelt tänkte jag och skred till verket. Satte raskt upp hyllorna, bara för att inse att de nog ska anpassas till luckan. Ner med hyllorna och upp med luckan. Men Marie var så klart för kort i rocken, trots att hon stod på arbetsbänken. Ett sönderskruvat gångjärn senare åkte luckan ner igen och ligger nu på bänken. Inget mikroskåp. Dessutom tog batteriet i skruvdragaren slut. Inte min dag.
 
Lådor då, vi kör på lådor, det är nog min grej. Ut och leta i garaget, det verkar ju enkelt när man ser det tydligt specat på ritningen men hej, vad paket det är och så långa nummer alla har! Hittade det jag sökte och fixade till en låda med skena men attans, vad jobbigt det är att montera de där skenorna där man ska ligga ihopkrupen för att komma åt de nedre skruvarna. Och så misslyckades jag ju med den förra... Nej, vi satsar på skåp ändå, skåp är min grej.
 
Studerade nogsamt ritningen och hittade ett skåp med någon form av utdragslådor. Såg framför mig familjens förvånade miner när de skulle komma hem och hitta det snyggt ihopmonterade lilla skåpet (barnen påstår att mamman är teknisk som en guldfisk men nu skulle de allt få se!). Började med luckan. Lyckades skruva sönder ett gångjärn med handkraft och beslutade mig för att fixa batteribyte i skruvdragaren. Det gick galant och på andra försöket kom luckan upp, rakt och snyggt. Dags för första utdragslådan! Och här inser jag att skenan som lådan ska löpa i behöver samma hål som gångjärnen sitter i och att det nog inte alls ska sitta en lucka på gångjärn i det här skåpet. Och någonstans där dog Ikeaingenjören i mig... Stickning, stickning är nog min grej. Och hunduppfödning. Och språk. Fast jag är ju ändå civilingenjör...

Cirkelsockor och köksprojekt

I förrgår gjorde jag äntligen klart mina cirkelsockor, av mig kallade regnbågssockor på grund av garnets färg. Lite för grällt om någon frågar mig, hade föredragit en randning med växelvis mörk färg och växelvis någon av regnbågsfärgerna. Det hade också gjort mönstret tydligare. Men - dottern gillar färgerna så de här blir nog till henne under julgranen eller i julstrumpan. 
 
 
Nu stickar jag på en liten mössa som ena kusinbarnet ska få i julklapp, en Aviatrix. Förstår inte varför jag inte gjort sådana tidigare, när jag exempelvis har välgörenhetsstickat, det är ett otroligt trevligt mönster och jag gillar verkligen modellen där man liksom formar hjälmen med hjälp av korta varv. Tyvärr har jag ju lyckats klanta till det i valet av garn, det såg ut att vara så mycket kvar på nystanet och ett litet barnhuvud är ju så litet... Nåväl, inte SÅ litet, uppenbarligen! garnet räcker precis till själva hjälmen, öronlappar och hakband får bli i en avvikande färg. För att inte göra misstaget alldeles, alldeles uppenbart så tänkte jag virka en blomma också och sätta den på sidan. Och visst, jag hade kunnat vifta iväg till garnaffären och handla mer men nu råkar den ligga i Torneå och dit är det liiite långt att åka för ett enda nystan. Så det får bli så här. Men kanske åker vi uppåt en sväng på höstlovet i nästa vecka och då kanske jag råkar få med mig några nystan hem, jag gillar verkligen Novitas garner.
 
Köket växer fram. Igår satte vi tillbaka kyl, frys, matbord och kökssoffa. Nu är det "bara" resten kvar...
 
 
Inte är jag klar med Vickes rum heller och nu har dessutom ett större jobb ramlat in så tid börjar vara lite av en bristvara. Men det hinns nog med på något sätt till sist i alla fall.
 
Var ute med hundarna på en långpromenad igår, har börjat gå en halvmilsrunda var morgon/förmiddag för att den lille trefärgade huliganen ska vara stilla och snäll ett tag sedan (och förhoppningsvis sova gott om natten och inte hitta på en massa bus). På elljusspåret hittade vi det här:
 
Har rådfrågat mina Facebook-vänner om vad det kan vara för djur som gått där före mig. Björn, säger flera, räv och grävling, säger andra. Det märkliga var att hundarna inte alls brydde sig, annars ska de ju lukta på allt äckel som kommer i vår väg. Strax innan fyndet ställde sig min labradorpojke på stela ben och med svansen rakt upp och markerade något inne i skogen. När jag passerade så tyckte jag mig höra ett svagt, dovt morrande men tänkte att det nog var inbillning (jag hör lite illa efter ett par öroninflammationer som barn). Nu kan jag ju inte låta bli att fundera... Frågan är väl om jag törs gå där idag också? Å andra sidan så överlevde jag ju igår! 
 
Rundan jag gick är så vansinnigt vacker, jag är så glad över att bo där jag bor med skogen alldeles bakom huset. Tog med kameran och fotograferade längs hela vägen för att visa andra hur fint här är. Här kommer några smakprov:
 
Den här utsikten har vi när vi kliver ut genom ytterdörren. Det glittrande blå är Luleälven och bakom vårt hus finns en liten skogsdunge och sedan en äng/fotbollsplan där jag kan träna hundarna. Grillplatsen gjorde vi klart i somras, hopphindret ska så klart inte stå där egentligen och inte kompostgallret heller.
 
Vi börjar med att snedda genom skogen på andra sidan vägen bakom vårt hus för att komma ner till vattnet och följa det en bit. På andra sidan skymtar Sunderby sjukhus. Och tänk, inga hundar brukar bada fast jag har labbar! 
 
Så går vi över en stor äng, där det står två lador. Den ena fastnade på bild, jag älskar formen på de norrbottninska ladorna och deras väderbitna utseende. 
 
Hela gänget samlat när vi knallar upp från ängen och mot skogen igen. Somliga har koppel och andra inte, ni kan få klura ut varför (ledtråd: det har med lydnad att göra)...
 
Vi måste korsa två vägar, varav en lite större, innan vi är uppe i den stora skogen. Då är alla hundar kopplade och jag känner mig som en riktig doggy walker!
 
Jag blir fortfarande barnsligt glad av renlav, det ser man inte alls på samma sätt hemmavid.
 
Tagellaven är känslig för luftföroreningar. Vi har gott om den och det gör mig glad och varm inombords.
 
Rkaa stigen kallar vi denna. Den är både lång och rak...
 
Utefter elljusspåret hittar man Den Stora Stenen. En gång i tiden var den ett berg att bestiga för små tultande barn, nu är den bara en hyfsat stor sten. Perspektiven förändras med åren. Morris verkar i alla fall gilla utsikten.
 
Där borta ser man Bälingeberget dit vi är på väg, fast vi ska röra oss längs med ena sidan.
 
Vårt elljusspår är verkligen promenadvänligt och de långa raka, öppna sträckorna gör att jag har god koll på vem som kommer så att även de små odygdiga fläckiga kan få vara lösa en stund.
 
Ett labradorspa. Den här dagen fick det dock stå oanvänt.
 
Så vacker naturen är! Kan tyvärr inte komma på vad mossan heter, det var länge sedan jag lärde mig om mossor och lavar.
 
Så kommer vi så småningom till min absoluta favoritdel på rundan, där vi ska knalla nerför de lavbevuxna stenarna. Så vackert så att det gör ont! Hundarna gillar att hoppa och skutta fram där och förstår inte alls varför matte måste ta bild just precis nu.
 
På väg ner.
 
Visa hittade en pinne som Melvin raskt ville ta över. De stora kompispinnarna är de bästa!
 
Militärvägarna kallar vi det här skogsområdet, eftersom här finns ett antal små stugor som försvaret verkar ha lämnat efter sig.
 
Över stora vägen igen och ner på den gamla byavägen. Här möts vi av byns lantliga del.
 
Vägen följer älvkanten, på andra sidan syns Gammelstad med kyrkan som landmärke.
 
Plogfåror... Så grova, råa och vackra de är!
 
Så sneddar vi över ängen och kommer tillbaka till vårt älskade lilla hus!
 
 
 

Jobb, jobb och nästan ingen stickning :(

Valptillverkningen i förra veckan misslyckades totalt, inga valpar blev gjorda och alltså inga pengar heller. Jag har ju hunderiet i mitt företag och det skulle vara väldigt trevligt om det kom in lite pengar från den delen också och inte bara utgifter.
 
När man då inte hinner jobba med översättandet får man ta det på helgen istället. Således blev söndagen en arbetsdag. Nu är jag nästan klar och får pusta ut med min sockstickning i tv-soffan, som för tillfället råkar vara kökssoffan. Den är inte särdeles mysig att sitta i, kan meddelas, men nöden har ingen lag. Imorgon kommer Lasse, vår snickarbekant, och fortsätter jobba med köket. Det ska bli underbart när det blir inflyttningsklart. 
 
Stina tog fram kameran och fotade hundar idag. Ena bilden på Idefix blev helt underbar. Han är fantastiskt söt, den gossen, och otroligt fräsch för att vara snart åtta år.
 
 
Så här ser mitt lilla troll ut. Och troll är precis vad han har varit idag, han har hunnit med att göra hur mycket dumheter som helst och är nästan, men bara nästan, till salu för en krona. Skithund! ;o) Tur att han är söt...

Utlottning

Hittade en trevlig utlottning i en blogg, lägger en länk här så att fler kan hitta dit: http://docksjo.wordpress.com/2012/09/13/celebration-200-blog-posts-and-2-years-of-blogging/comment-page-1/#comment-200
 
Köket går långsamt framåt, golvet är klart och ett skåp är uppsatt. Någon gång i nästa veckan kan vi nog flytta in igen. Den lille fläckige är lycklig, nu har han fritt tillträde till hela huset och framförallt papperskorgarna! Matte har inte en chans att hinna med i svängarna. Det är som att ha ett klåfingrigt litet barn, allt hittar han och är på. 
 
När jag får en ledig stund så skruvar jag Ikea-skåp. Stickningen ligger och lockar på mig inne på tv-rumsbordet men jag låtsas inte höra. OK, det är lite för att man måste sitta i kökssoffan också, tv-soffan är liksom inbyggd. Tänk er att bo i en skokartong, ungefär så har vi det just nu. 

Nu river vi köket!

Imorgon kommer golvläggaren och på onsdag snickaren. Det blir med andra ord varken stickat eller bloggat i veckan, skulle jag tro. Kaos är ordet, sa Bull, men förhoppningsvis blir det bra när det blir klart. :)

Vintervärme

I gruppen Svenska byten på Ravelry har vi haft ett byte på tema vintervärme. Igår landade mitt paket i Luleå så jag slängde mig i vår lilla Yaris och åkte iväg. Ett helt underbart paket från Skylvik väntade, titta bara får ni se!
 
 
Härligt garn från Ullcentrum i en underbar skogsgrön färg som är min favorit, te med det klockrena namnet Håll i daj och så lakrits, mmm. Bara godis, med andra ord, för både syn, känsel och smaklökar! Och så mönster på sjalen Maluka. Jag gillade den väldigt men har redan gjort den, få se om det blir den eller något annat av garnet. Tills vidare ska jag gosa med det.
 
Har börjat på ett par sockor. Temat var självrandande garn och ett mönster som passade till och liksom framhäver randningen. Började först sticka i Fame Trend men det blev inte alls bra, inte mycket till randning där som jag hade trott.
 
 
Gick istället över till det allra randigaste garnet i mitt lilla garnlager, Frost i regnbågsfärger. Och nog blir det randigt! Jag hade kanske föredragit randning i två olika färger, en mörk och en klarare, eller en mörk varvad med regnbågsfärgerna, men nu är det som det är. Dottern älskar det så jag anar var de kommer att hamna... 
 
Ska tillägga att garnet inte är så där akrylglansigt som man kan tro av bilden, det är som vanligt min blixt som ställer till det. Är någon förvånad..?
 
Idefix har haft dambesök i ett par dagar nu, hittills utan framgång. Nytt försök idag, hoppas vi lyckas bättre. Komiskt är att den lille killen nu nästan helt sviker sin matte på dagarna och följer mig i hasorna. Det är hos mig det roliga händer! ;o) De är lättköpta, de små liven.
 
Kycklingen som bodde inne i tvättstugan har ju flyttat ut och har repat sig otroligt bra, man måste titta noga för att se att hon är lite fjäderfattig på ena sidan fram. Helt fascinerande, det hade jag aldrig trott. Där ser man vad värme och omsorg kan göra för både folk och fä.

Sockorna klara!

Nu har jag stickat klart mina sockor till AFFC! Carol, skicka ett mejl med adress så kommer de med posten. Så här blev de:
 
 
Jag har också totat ihop ett försök till mönster, mitt livs första så ha överseende. 
 

 Välgörenhetssockor

 Garn: Järbo Mellanraggi eller liknande, 100 gram

Stickor: Strumpstickor nr 3, (mönstret är anpassat till 4 stickor men du kan så klart också sticka med 5)

Förkortningar:

m - maska, maskor

st - sticka (används för numrering av stickorna)

vr - vriden rät maska (stickas i bakre maskbågen)

a - avig maska

v - varv

r - rät maska

4fl - hoppa över 2 m, sticka räta i bakre maskbågen på de två följande maskorna utan att ta någon maska från stickan, sticka därefter i den främre maskbågen på de två första maskorna och låt alla fyra maskorna glida av stickan. Alt så sätter du två maskor på en hjälpsticka framför arbetet, stickar de två följande maskorna räta och därefter hjälpstickans maskor räta. Du får nu en enkel fläta på fyra maskor.

ssk - slip, slip, knit. Lyft en maska som om du skulle sticka den rät, lyft nästa maska på samma sätt och sticka sedan ihop dem. Alt så lyfter du en maska, stickar nästa rät och drar den lyfta maskan över den nyss stickade.

tills - tillsammans, dvs sticka ihop 2m.

 

 Gör så här:

Lägg upp 54 m och fördela på stickorna enligt följande: 27 m på st1, 14 m på st2 och 13 m på st3. Sticka resårstickning 1vr, 1a i 10 v. Vill du så kan du givetvis sticka 1r, 1a också men jag tycker resåren blir snyggare med vridna rätmaskor.

Efter 10 v resår stickas enligt följande:

v1 st1: 27 m resår enl. ovan, st2: 2 a, 4r, 2a, 6r, st3: 5r, 2a, 4r, 2a

v2 o 3 som v1

v4 st1: 27 m resår enl ovan, st2: 2a, 4fl, 2a, 6r, st3: 5r, 2a, 4fl, 2a

v5 o 6 som v1

 

Upprepa mönstret ovan tills skaftet har önskad längd (jag gjorde sammanlagt 36 mönstervarv). Sticka därefter valfri häl i 5,5-6 cm (ca 20 v) på enbart st1. Nedan följer förslag på en förstärkt häl, som ger en lite tjockare och mer slitstark häl.

v1 (från rätsidan): 1r, lyft 1m, 1r. Upprepa tills alla 27 m på stickan är stickade.

v2 (från avigsidan): 1r, 26 a.

 Nu är det dags för hälminskning.

v1 16r, ssk, 1r, vänd

v2 Lyft 1, 6a, 2a tills, 1a, vänd

v3 Lyft 1, 7r, ssk, 1r, vänd

v4 Lyft 1, 8a, 2a tills, 1a, vänd.

Fortsätt på samma sätt tills alla maskor är stickade. De två sista varven avslutas med ssk resp 2a tills. Du har nu 15 m på stickan och det är dags att sticka foten.

 

Sticka 15r på st1 och plocka upp 12 m jämnt fördelade längs sidan av hälen. Fortsätt sticka mönster på st2 och st3. Plocka upp 12 m jämnt fördelat längs nästa hälsida och fortsätt sedan sticka slätstickning av hela st1 = varv 2 på fotens undersida (varvet avslutas med st3). Fortsätt hela tiden att sticka mönster på st2 och st3, medan st1 stickas i slätstickning (räta maskor).

 

På tredje varvet börjar du minskningarna på fotens undersida (st1) på följande sätt: 1r, ssk, 33r, 2r tills, 1r. Fortsätt minska på samma sätt vartannat varv tills du åter har 27 m på st1. Därefter fortsätter du sticka som vanligt, slätstickning på st1 och mönster på st2 och st3, tills foten mäter önskad längd minus 4 cm (för stl 37/38 blir detta totalt ca 42 varv på foten). Nu börjar du sticka sockans tå och övergår då till att sticka slätstickning på alla tre stickorna. Minska på första varvet enligt följande:

st1: 1r, ssk, sticka tills 3 m återstår, 2r tills, 1r.

st2: 1r, ssk, resterande m räta

st3: sticka räta tills 3 m återstår, 2r tills, 1r.

 

Minska så på vartannat varv 5 ggr och därefter på varje varv tills totalt 14 m återstår (7 på fotens ovansida och 7 på undersidan). Sy ihop resterande maskor med kitchener stitch.

 

Sticka en socka till enligt samma mönster.

 

Sockor efter detta mönster får gärna skänkas eller säljas för välgörande ändamål. Jag är dock tacksam om du meddelar mig i här i bloggen att du har använt mitt mönster och till vilket ändamål. Försäljning för egen vinning är inte tillåten. 

 

Detta är första gången jag försöker skriva ner ett mönster så ha överseende med eventuella otydligheter. Vill du använda mönstret och känner dig nöjd med det, får du gärna sätta in 20 kr till AFFC (www.affc.se), bg 783-7156. En liten peng för dig men som kan göra stor skillnad för andra.


Välgörenhetssockor och RAK

En välgörenhetssocka är klar och fotad! Ska försöka plita ihop ett mönster också, mitt livs första, och lägga en länk här om någon mot förmodan är intresserad., eller om inte annat så för att träna mig själv på just detta med att skriva mönster. Mönstret försvinner lite i garnets randning men det är en fläta på vardera sidan, resårstickad mudd och baksida på benet med vridna räta maskor, förstärkt häl och ihopsydd tå med kitchener stitches. Med andra ord en enkel och ganska "vanlig" socka.
 
 
 
 
Två RAK-paket fick jag igår också från Ravelry-gruppen Scandinavian RAK. Underbart! I det övre paketet var det en chokladbit och lakrits med också. Godis är gott... :) Tack till myzpyz och Hannelejo!
 
 

Skapar egna sockor

Det blev lite varmare ute så vantar får vänta. Istället stickar jag ett par sockor utan mönster, skriver ner allteftersom jag stickar och hoppas att det ska bli bra. Tyvärr syns inte mönstret riktigt på bilden, garnet är Järbo Mellanraggi och sockorna har resår med vridna räta maskor på benets baksida och ett skätstickat parti mitt fram samt en fläta på vardera sidan. Enkelt men ganska snyggt, tycker jag. Stickar på tre stickor av den enkla anledningen att jag bara lyckades hitta fyra stickor i stl tre. Så kan det gå! Om sockorna blir bra, ska de skänkas till AFFC för försäljning så att de får in en peng till sin verksamhet. 
 
 
Så en bild på mina froggade vantar. Som ni ser blev de ganska långa i den del som är på armen... Jag är ju inte den längsta av personer, antar att jag var fel person för storleken. Nåja, nu är de ett minne blott.
 
 
Jag har kycklingsjukhus här hemma. Vi hade besök av rovfågel i hönsgården igår. En kyckling dog och en blev rätt ordentligt skadad. Den bor nu inne i en kaninbur i tvättstugan, har fått såren rengjorda, antibiotkasalva två gånger om dagen samt matas ungeför varannan timme. Det såg ganska dystert ut här på dagen men så i eftermiddag åt den plötsligt uppblötta havregryn från mitt finger med en sådan frenesi att jag trodde halva fingret skulle följa med! Så nu hoppas vi, så klart. Hönsen har varit rätt chockade idag och har vägrat att gå ut, de ligger mest och trycker inne i hönshuset. Stackarna! Nu har jag satt nät över hela hönsgården så nu j-ar ska ingen rovfågel komma in!

Andra gången på kort tid...

...som jag repar upp ett påbörjat projekt. Förra gången sockor, denna gång vantar. Insåg vid fredagens hundpromenad att jag måste sticka mig ett par tumvantar innan jag fortsätter med mina planerade stickningar, eftersom jag frös så kopiöst om händerna. Fick för mig att sticka ett par vantar i mönstret Karin, fick för mig att det skulle bli snyggt och tyckte det var kul eftersom jag känner mönsterkonstruktörens mamma. Men nej, det var inte alls min grej! De gick halvvägs upp till armbågen på mig när jag kom till tumkilen och jag gillade inte alls mönstret. Så nu ligger garnet där och väntar på att bli ett annat par tumvantar till mina stackars frusna händer. Sedan ska jag försöka sno ihop ett par välgörenhetssockor också. Ska bara tänka ut ett litet mönster att göra på dem, det känns lite för trist att "bara" sticka vanliga sockor. Kanske man kan göra en fläta längs med sidan..?

RSS 2.0