Gott Nytt År!

Julen har firats hos föräldrar i södra Sverige men nu är vi åter på hemmaplan. Ur led är dock tiden, termometern visar plusgrader på självaste nyårsafton och det känns märkligt när man bor i Norrbotten. 
 
Tomten hörsammade inte alla mina garnönskningar men jag fick en jättefin bok av svärföräldrarna, "Varma tumvantar och några sockor" med många fina och inspirerande mönster. Här ska stickas vantar!
 
Väl homkommen så kastade jag mig över min julklapp från julklappsbytet med Britt-Marie. Snacka om att bli bortskämd! Det var ett alldeles galet fint paket och jag är så innerligt tacksam för allt fint. Stor kram och tack till dig, vännen min. Ni förstår själva att man blir glad när man får sådana här godsaker:
 
 
Det melerade garnet har hon spunnit själv, det känns så stort att jag blir alldeles andäktig bara av att titta på det. Jag har aldrig ägt ett handpsunnet garn innan, vad jag vet, så jag måste välja projekt med omsorg och det lär ta ett tag. Så ett underbart blått merinogarn från Ella Rae och så fyra härvor med ett ljuvligt mjukt sockgarn från Lorna's Laces som jag stoppar näsan i och gosar med så fort jag kommer nära. Jo, ett sjalmönster också, Honeysuckle shawl. Spännande! 
 
Nu önskar jag er alla ett riktigt gott slut och allt gott inför det nya året. Må hälsan och kärleken stå er bi! 

Julklappar och vantar

Jag är barnsligt förtjust i byten, det måste medges. Fick byta julklapp med vännen Britt-Marie i bytesgruppen Svenska byten. Vi sågs i måndags, eftersom vi bara har en älv emellan oss, fikade och pratade hela förmiddagen. Så mysigt! Av henne fick jag en helt fantastisk julklapp, en underbar tomte som hon gjort själv och som ser ut precis så där som en tomte ska se ut, med stor luva, stort skägg och en liten näsa som sticker fram. Där kan vi prata om kärlek vid första ögonkastet!
 
Sedan visade det sig att jag fick öppna paketet före jul och jag var inte sen att lyda "order"...
 
Så mycket smaskigt och så tre julklappar som ligger där och frestar mig. Nu är jag ju bortrest över själva julen så kanske, kanske får jag ha en egen liten julafton innan vi åker. Kanske... ;o)
 
Så var jag med i ett europeiskt byte och fick en bytesvän från Portugal. Det paketet hämtade jag ut igår, ett riktigt mysigt ullgarn låg i det. Lite roligt detta att få garn från andra länder, det finns förstås likheter men också olikheter. Och tanken på att det har färdats hit från sydeuropa (och ett land jag aldrig har varit i) är lite kittlande.
 
 
I det här bytet medföljde också en liten mysko krok. Någon som vet vad den ska vara till? Ni ser den ligga på chokladen på bilden ovan och så lite tydligare kanske på bilden nedan.
 
Två par lovikkavantar har jag stickat som ska bli julklappar. Världens tråkigaste stickning enligt mig, ändå blir det kanske ett par till. Gillar den lila färgen, de ska bli till den yngsta brorsdottern medan de större ska bli till store sonen som flyttat hemifrån men som bara använder mammas lovikkavantar under vintern. 
 
 
Har också börjat på ett par fotbollsvantar till barnens ena killkusin. Gillar inte alls mönstret men vantarna blir rätt OK. Tyvärr alldeles för långa är jag rädd men jag kan inte gärna kapa mönstret nu och hugga huvudet av fotbollsspelaren och att repa upp finns inte i min värld med så lite tid kvar till jul. Man fryser mindre med luft i vantarna! ;o)
 
Framsidan...
 
...och baksidan.
 
Avslutningsvis vill det fyrbenta gänget och jag önska er alla en riktigt GOD JUL med en bild tagen efter dagens promenad i djupsnö. Nu blir det nog datorvila fram till just innan nyår för min del men sticka hinner jag förhoppningsvis desto mera. :)
 

Underbar julklapp!

Idag har jag varit och tagit bort stygnen från min opererade labradorkille, till lycka för både honom och mig. På hemvägen svängde jag förbi vännen Britt-Marie och bytte julklapp i vårt julklappsbyte. Britt-Marie lärde jag känna via ett annat garnbyte och hon är en sådan där person som jag tyckte om på en enda gång. Vi delar inte bara garnintresset utan också hundintresset, det kan inte bli mycket bättre. Nu var hon min bytesvän och hade gjort en helt fantastisk tomte till mig:
 
Alldeles underbar är han och jag vill bara sitta och pussa honom i det lurviga skägget. Tusen, tusen tack!
 
Jag hade ju ett paket till Britt-Marie också. Kan inte avslöja allt innehåll men mitt eget knåp bestod av en liten virkad garntomte och en julstrumpa. Vi brukar ha julstrumpa på julaftonsmorgon, lite mysigt att öppna småpaket iförd pyjamas till morgonfikat. Och den här kändes passande i modellen:
 
 
Annars stickar jag lovikkavantar för tillfället. Finns det något tråkigare? Men å andra sidan finns det inte mycket varmare heller. Äldste sonen önskar sig ett par i julklapp, det har börjat bli en tradition eftersom han gör av med ungefär ett par per år. Så mamma stickar nya. Gör ett par i lila också till yngsta brorsdottern, tillika guddottern. Rosa och lila är favoritfärgerna nu så det blir en rosa halskrage och så då lila lovikka. Sedan tror jag att jag nöjer mig med lovikkavantar, jag får lite ont i fingrarna av att sticka med det. Det går visserligen fort på sätt och vis men det känns kärvt och oskönt för händerna. Jag är ingen stor vän av grovt garn och grova stickor.
 
Vill också tipsa om vår lilla bytesgrupp på Ravelry igen. I januari kör vi ett välgörenhetsbyte, haka gärna på!

Mirakelmedicin

Fascinerande vad antibiotikan ändå kan göra underverk! Igår när jag satt och jobbade så började det pirra i ena ansiktshalvan (den där inflammationen sitter), som om den domnat. Samtidigt lindrades tandvärken, som om den liksom rann bort. Otroligt märklig känsla! Igår kväll kunde jag borsta tänderna utan minsta bekymmer, det har inte gått på två dagar (till min stora fasa, jag är lite fixerad vid tandborstning). Prövade att somna utan värktabletter och det gick men jag vaknade efter några timmar och fick gå upp och ta i alla fall. Men nu räcker det med en sort, förut fick jag kombinera två för att må någorlunda. Så det är helt klart på rätt väg. Måtte nu det sista släppa också så att jag slipper gå till tandläkaren!
 
Julbord med makens jobb ikväll. Först var jag jättepositiv och var den pådrivande i vår anmälan. Köpte nya snygga kängor, en klänning och en kjol (inga plagg jag använder så där jätteofta så garderoben behövde helt klart uppdateras ändå). Så kom då detta med bihålorna och jag tappade stinget helt. Men nu har jag bestämt mig för att följa med. Jag löser ju våra taxibekymmer dessutom, tror inte att en hästkur penicillin ska kombineras med alkohol, i synnerhet inte som jag knaprar Ipren vid sidan om också. Det finns nog gränser för vad levern klarar. 
 
Torgvantarna är nästan klara och de ger helt klart mersmak. Ska nog göra ett par till mig själv också. Någon gång efter jul eller så...

Äntligen klara!

Har läst att det finns något som heter sss - second sock syndrome. Det lider jag inte alls av, tvärtom så gör jag gärna socka nummer två så att jag får ett par. Istället lider jag av ts - tumsyndrom. Jag avskyr att göra tummar på vantar! Dels för att det blir extra trådar att fästa och dels för att jag liksom känner mig klar när jag har tagit ihop vanten upptill. Men det blir ju ingen tumvante utan tummen... Så till sist tog jag mig i hampan och så här blev det färdiga resultatet:
 
Från ena sidan...
 
...och från andra sidan. De blev ganska olika men det stör mig inte, jag tycker att de blir häftiga så. Vet att man är olika där också, en del vill ha sockorna lika medan jag inte alls störs utan tycker att det är charmen med olikfärgade garner. Kanske bor det en Pippi Långstrump i mig..?
 
Började sticka ett par torgvantar igår som ska bli en julklapp till en av mina hundvakter. Gillar mönstret skarpt, tycker det blir så läckert med bladet vid tummen i all sin enkelhet. Otroligt snabbstickade är de dessutom, kan varmt rekommenderas om ni behöver få ihop en present lite kvickt. Stickar mina i tunt ullgarn (tjocklek som sockgarn ungefär) och de blir alldeles lagom till små kvinnohänder. Tycker jag.
 
Hoppas ni ser bladet vid tummen. Jag försökte ta en närbild på just det men si, det ville inte kameran vara med på så den vägrade ställa in skärpan ordentligt. :(
 
Bihåleinflammationen är mycket bättre, ingen huvudvärk alls nu. Däremot har jag fortfarande tandvärk, ska avvakta till imorgon men anar att jag måste besöka tandläkaren. Då har jag nog en rotfyllning att se fram emot, inte kul för vare sig mig eller plånboken...

Bihåleinflammation

Gjorde en kovändning och gick till vårdcentralen så nu har jag både antibiotika och rinexin för bihålorna. Passade på att kolla två fläckar på kroppen också men de var ofarliga. Känner mig omåttligt duktig som tog tag i de rädslorna. Idag är huvudvärken mycket bättre men tanden bråkar än så jag tog mod till mig och ringde tandläkaren också idag. Rådet blev att avvakta några dagar, förhoppningsvis ska det lugna ner sig när bihålorna har lugnat sig. Hoppas de får rätt...
 
Tröstade mig med att shoppa sockgarn på nätet igår, trots att jag inte borde. Fast jag har inget svarsmail fått än, det gjorde mig lite besviken. Jag gillar att handla från företag som är snabba i vändningarna, som Garnkorgen och Kaki. De som tar tid på sig får i regel inte fler chanser.
 
Tog en ledig dag från jobbet igår men idag måste jag nog jobba så smått. Det är svårt att fokusera med bultande huvudvärk. Men, inget jobb - inga pengar och måste jag till tandläkaren så lär det gå en slant. Dessutom har jag stoppdatum på fredag så det fungerar inte att ligga på latsidan. Bäst att sätta igång!

And the winner is...

Idag har jag så haft dragning på min lilla utlottning. En hel bunt med lappar blev det och bland dem drog jag en vinnare. Och vinnare blev - Carro! Stort grattis till dig! Skicka ett mail till mig på marie(at)huset-elliot.com med dina adressuppgifter så kommer garnet med posten.
 
Annars har det varit en jobbig dag idag. Har haft huvudvärk en längre tid och tryck bakom ena ögat, misstänkte bihåleinflammation. Sprayat med kortisonspray men det hjälper inte. För ett par dagar sedan gjorde det ont vid örat också, misstänkte början till hörselgångseksem och behandlat med alsollösning. Idag kom värken from..., kombinerar Ipren och Alvedon men det hjälper ändå inte helt och jag har svårt att lokalisera källan men misstänker en tand... Har velat mellan att kontakta vc eller tandläkare i morgon men har nu bestämt mig för tandläkare trots att det är min absoluta fasa. Ändå går jag till en god vän men det hjälps inte, jag föder hellre barn än går till tandläkaren. Men, den här värken klarar jag inte så det är bara att gilla läget. Måtte hon nu ha en tid till mig...
 
Hittade en fin tävling på Garnasinne som jag vill tipsa alla om. Jättefina priser, kolla själva!
 
Avslutar med en bild på en liten struttomte som jag frihandsvirkat och skickat i en RAK-gåva till Tyskland. Gillar verkligen idén med RAK - Random Act of Kindness.
 

När katten är borta...

Har skickat make och barn till Umeå till i morgon kväll så jag har hela kvällen för mig själv medan de hälsar på storebror. Ska sitta i soffan, se filmer som bara jag vill se och sticka, sticka, sticka! OK, kanske virka också, har en julklapp som måste bli klar. En helkväll för bara mig!
 
Annars har dagen idag varit ett skämt. Började bra, bakade solroslimpor och bilmuffins att skicka med ner till storbarnet och rullade köttbullar på 1/2 kg köttfärs, allt i ett huj. Så skulle jag åka till ICA Maxi och handla och hämta hundmedicin och där började allt gå snett. Hade lämnat in receptet på Cura dagen innan och tjejen som jobbade var så gullig, medicinen fanns inte hemma men skulle beställas till nästa dag (idag) och gick inte det skulle hon ringa runt och leta reda på den åt mig. Kan det bli bättre? Glad i hågen lämnade jag mitt recept, vovven hade fått en dygnsdos och skulle klara sig till idag förmiddag. Men när jag nu dök upp jobbade en helt annan tjej, inte fullt lika tjänstvillig. Ja, hon hade sett mitt recept men nej, ingen medicin fanns att hämta. Kanske hade den inte kommit heller, hon hade inte hunnit kolla, ej heller hade någon ringt runt. Lätt desperat stod jag där och sa att jag ju blivit lovad detta och vovven behövde medicinen NU. Jo, men det hade varit så mycket folk, hon hade inte hunnit kolla det som kommit och kanske fanns den inte med. Nu var jag helt ensam i kön så jag frågade lite försynt om hon kanske kunde kolla nu då och motvilligt gick hon iväg. Och jo, medicinen fanns så till sist fick jag den, betalade och hastade vidare för att hitta en potatissticka till sonen. Mission impossible, visade det sig, men nu upptäckte jag att min ena lovikkavante var borta. Tillbaka till Cura, ingen vante. Handlade fort, fort och knatade till kundtjänst och frågade - ingen vante. Ingen vante på parkeringen heller, så någonstans går väl någon omkring med en blå, hemstickad lovikkavante och känner sig nöjd med sitt fynd :( Hoppas att det är en enarmad varelse, annars blir det kallt om den andra handen... Nu var det inga lyckade vantar, de blir bredare för var gång jag tvättar dem. Men det var de enda varma vantar jag har till mig själv så det blir kallt om händerna ett tag. Skit, på ren svenska!
 
Nå, iväg till Kvantum för att jaga den lilla potatisstickan. Ont om tid nu, dottern skulle hämtas från skolan. Lyckas inte hitta stickan här heller men lite annat smått och gott som jag i all stress glömt bort att handla på Maxi. Naturligtvis får jag avstämning i kassan och blir sen. Hastar mot dotterns skola och styr sedan hemåt. 
 
Ett par timmar senare är det dags att köra barnen till tåget. Nu inser jag att plånboken är borta. Letar i hallen, i köket, på skrivbordet - ingen plånbok. Genomsöker bilen, ingen där heller. Får åka utan plånbok och ringer polisen på väg in mot sta'n. Nej, de kan inte kolla om någon har kommit in, receptionen har stängt och nu ska den dessutom byggas om så tidigast på torsdag kan jag få kontakt med dem. Men jag kan göra en anmälan om jag vill. Beslutar mig för att vänta, lämnar av familjen vid tåget och ringer Kvantum. Nej, ingen plånbok där heller men ring vid 21-tiden när det lugnat sig lite. Väl hemma igen är jag akut kissnödig, kastar mig in på toan och DÄR LIGGER PLÅNBOKEN!!! 
 
Ni fattar, jag har gjort mig förtjänt av en kväll i stickhörnan... ;o)

Små tomtar

Fortsatte tomtetillverkningen igår, har en plan att ge barnen en hemgjord tomte var i paketkalendern på julaftonsmorgon. Två tomtar är klara, mönstret hittar ni här. De är enkla att virka men lite pillriga, i alla fall om man som jag har gjort dem i ganska tunt garn (Drops Fabel). Enligt mönstret ska man limma fast detaljerna men det avskyr jag, har jag virkat delarna så vill jag inte avsluta hafsigt med att limma. Så jag sydde fast dem istället.
 
 
Nu borde jag återgå till ursprungsplanen och få dotterns vantar klara. Knixen är bara att det är så många idéer som poppar upp i huvudet, så mycket jag vill göra till jul och alldeles för lite tid, som vanligt. Nåja, det kommer väl fler jular, förhoppningsvis, det som inte hinns med till denna får vara till nästa.

Julpyssel!

Gick med i ett byte i sista minuten i gruppen European Swaps på Ravelry. Har inte tid men tycker att det är lite kul med paket från andra länder. Nu hade jag tur och fick en byteskompis från Portugal, ett land jag inte vet så mycket om och inte har varit i så det ska bli kul. Men - hon önskar sig ett klassiskt svenskt julpynt! Jag blev helt ställd först, vad i hela friden ska jag skicka med? Kom att tänka på de kristyränglar som alltid fanns hemma hos mormor och morfar men jag har gjort sådana med barnen en gång och nej, det kändes inte så lockande. Halmbock men halmslöjd är jag inte så hemma på och har inget material hemma heller. Så det blev en vanlig, hederlig liten garntomte fast i kvinnlig modell. Mitt livs första, lite sned kanske men med hemstickad luva och broderat ansikte. Är ändå ganska nöjd, nu ska hon få åka söderut. Det skulle vara kul att höra vad ert klassiska julpynt är, skriv gärna en kommentar!
 
(Som vanligt en urusel bild, jag orkar snart inte ens skriva den kommentaren för ni vet ju redan...)
 
Kom på att det kanske inte är så kul för kusinbarnen att få stickad mössa respektive krage, även om jag blev väldigt nöjd med speciellt ugglemössan (den fick ögon i helgen men jag glömde så klart ta foto innan jag slog in den). Så jag satte igång att virka lite fika. Så galet roligt det är! 
 
Bullen får kanske åka till brorsbarnen istället, pärlorna känns lite vanskliga för små barn. En prinsessbakelse är också snart klar, så det blir en bakelse/semla och en dammsugare i varje paket. Jag skulle gärna göra mer men jag hinner inte, det är mycket nu. Mitt dilemma är att jag hela tiden kommer på nya saker jag vill göra och tiden är så begränsad med jobb mm. Man måste ju hinna sova emellanåt också. Kanske det skulle gå att önska fler timmar på dygnet av tomten..?

RSS 2.0