Smått och gott

Dåligt med uppdateringar på det här stället, fast det är nog ingen mer än jag som märker det ändå. ;) Det har varit så otroligt mycket med småvalparna, jobb och sjuka barn så det har inte blivit mycket tid över för vare sig stickning eller bloggande. Men den här veckan är jag hyfsat i fas med allt - veckostädningen är gjord (min del i alla fall), jag är inte överhopad av jobb och barnen har höstlov så jag kan få lite hjälp med passnig och aktivering av valpar. På onsdag flyttar lilla Majken hem till sin nya matte, otroligt så fort tiden har gått. Men det märks på dem att det är dags nu, de behöver få upptäcka världen.
Jag har i alla fall totat ihop ett par torgvantar till mig själv utan mönster. Skulle försöka härma en fläta i en gammal stickbok, som uppenbarligen var en översättning av någon utländsk bok med förkortningar som jag aldrig hört talas om så jag fattade inget av flätan. Den första vanten blev därmed helt misslyckad, men eftersom jag ska ha den själv när jag går ut med hundarna så iddes jag inte repa upp. Den andra gjorde jag istället efter eget huvud och den blev bättre. Garnet är Drops Alpaca och färgen är härligt knallgrön!
Så här ser den ut från ovansidan.
Och så här från undersidan.
De blev inte helt bra, mönstret blir lite förskjutet på ovansidan av tumplaceringen. Jag fick för mig att göra tumkilar men det ska jag inte heller göra om, de blev inte bra. På första vanten blev den i minsta laget för mina små knubbiga tummar i alla fall. Men, man kan se den som en prototyp och jag blev väldigt nöjd med själva mönsterstickningen. :)
Just nu virkar jag grytlappar till store sonens paketkalender. I det här huset får alla barn paketkalender, oavsett ålder, med små saker man kan behöva. Och eftersom han planerar att flytta hemifrån och plugga efter gymnasiet, tänkte jag att grytlappar kunde behövas. Köpte bomullsgarn billigt på Tradera, 9 kr + 25 kr i frakt för fyra nystan à 50 gram. Märket är okänt men kvalitet och tjocklek känns ungefär som Drops Paris. Bestämde mig för att göra rejäla grytlappar (sonen är relativt lång med långa fingrar) som man inte behöver vara rädd att bränna sig med. Jag hittade ett mönster på bubbliga grytlappar som jag gillade så sådana fick det bli. Så här blev resultatet, en är klar:
Funderar på att göra sådana till mig också, det blir ju två nystan kvar när jag är färdig. Men först ska jag tota ihop ett par baby converse, ett betsällningsjobb till en bekant. Lite kul att få göra sådant också, inte så ofta jag får beställningar. Men de tas gärna emot! :)

Torgvantar

Stickar just nu på ett par torgvantar i limegrönt alpaca-garn. Hittar på mönstret själv, det blir flätor på både ovan- och undersida. Man kan säga att jag improviserar. Problemet med improvisationen är att den blir väldigt oregelbunden, jag kommer aldrig att kunna prestera två likadana vantar. Jag får visa upp undersidan och bara vifta snabbt med händerna från ovansidan om någon mot förmodan vill se hur de blev! Garnet är i alla fall gosigt och färgen läcker, de kommer säkert att fungera bra som handvärmare under hundpromenaderna. Men eftersom första snön kom idag (den låg inte kvar, tack och lov) så är det väl läge för tjockare vantar när jag väl har fått dem klara. :)

Glest med inläggen

Nu har jag varit slarvig med att skriva och slarvig med att fotografera. All energi går åt till valparna numera, sex veckor blev de idag. Men lite stickat blir det också, jag har lämnat in två mössor, ett par vantar och ett par pulsvärmare till Hjälpstickan här i sta'n och så har jag stickat ett par sockor med falska flätor av garnet jag fick i sockgarnsbytet. De senare blir nog till dottern i julstrumpan, skulle jag tro. Nu ska jag ta mig an ett par pulsvärmare eller torgvantar till mig själv, det känns som om det skulle vara skönt i höstrusket.
Om jag varit slarvig med att fota stickning har jag istället fotat valpar. Så här ser min nye lille kompis, Morris, ut:

Varken snygga eller sköna

Nu är de tovade tofflorna helt klara och jag kan meddela att de varken är snygga eller sköna. De killar och sticks om man är barfota i dem, de är aningen för stora, de känns klumpiga men framförallt så är de väldigt halkiga. Aldrig att jag törs knalla omkring med dem härinne på trägolven eller ännu mindre i trappan, då slår jag nog ihjäl mig. Korkat att köpa garn till två par men jag får väl hitta på något annat av garnet som är kvar. Kanske vantar?Kände att jag nog inte ville sticka några sockor i restgarner i alla fall (fast gudarna ska veta att jag har gott om sockgarner!). Istället gör jag ett par pulsvärmare av mitt vinröda garn från garnbytet, det som är kvar av det. Hittade ett jätterart mönster här som också verkar hyggligt enkelt. Tänkte sticka dem till Hjälpstickan istället, förhoppningsvis finns det någon som vill ha dem. Känner mig lite extra taggad att försöka få klart lite grejer dit nu, lämnar man in under oktober så får man en garnpresent från Garntjänst. Och inte för att jag behöver mer garn (fråga min man vad han tycker om mina samlingar...) men det är alltid kul med överraskningar. :)

Småvalparna har fått flytta ut ur vårt sovrum och ner i en valphage i köket. Det var i elfte timmen, kvällen innan flytten så härjade de till strax innan midnatt och klockan fem på morgonen vaknade jag av att lillkillen hade lämnat lådan och var på upptäcktsfärd. Nu kan de härja hur mycket de vill utan att störa nattsömnen. De är otroligt rara, kommer med viftande rumpor emot en när man ligger på golvet vid hagen, hälsar obekymrat på de andra hundarna genom gallret och är allmänt väldigt positiva till det mesta. Utom möjligen valpfoder. Varför ska man äta sådant när man kan tutta mamma???


Lillkillen är ännu inte tingad. Här hemma går han under smeknamnet Morris eftersom han nu har lärt sig att morra. Syrran ska heta Majken i sitt nya hem så hon får heta det här också.

Mindre kul projekt

Äntligen blev jag färdig med mina tofflor som ska tovas! Det var ingen rolig stickning alls. Har kört dem i maskinen nu, 60 grader och ett kort program. Glömde fota dem innan som jag hade tänkt, de var gigantiska. Ut ur maskinen nu kom ett par tofflor som faktiskt fortfarande var alldeles för stora för mina fötter så nu kör jag dem en gång till på ett lite längre program. Få se om det kommer ut ett par babytossor... De ska bli vääääldigt bra om jag ska göra detta en gång till, det är inte kul att bara sticka enfärgat och något som blir stort och fult. Jag vill hellre göra sådant som blir fint och har passform direkt, tror jag, så detta med tovning är nog ingen för mig. Men det vet man ju inte förrän man testat!

Glömde också fota de små barnsockor jag stickade till mitt kusinbarn i det vinröda garnet jag fick i sockgarnsbytet. Kombinerade det med vinröd fabel, det blev riktigt höstigt och snyggt. Nu har jag hittat ett par pulsvärmare som jag funderar på att sticka av det som är kvar men först ska det bli ett par helt vanliga sockor till Hjälpstickan. Tänker mig att det får bli "varannan välgörenhet" eller något sådant under hösten. Om jag hinner, det är en del julklappar som ska tillverkas också. Bara att sticka på!

Jag fotade i alla fall den kitschiga disktrasan som jag stickade i Eco Bomull från Mark & Katten. Fotot gör som vanligt inte färgerna rättvisa, trasan är grön och kanten är ganska knalligt rosa.I helgen har det inte blivit så mycket stickat, barnen och jag har snickrat lite på hönshuset som ska byggas ut. Hönorna måste ha mer plats till vintern om vi ska kunna ha kvar alla. Eller alla och alla, så många är de inte men de är lite trångbodda ändå. Inte enligt lagstiftningen men enligt mig. :) Nu får vi ligga i så att det blir klart innan vintern!

Min stackars Visa har fått eksem på halsen. Anmälde henne som blodgivare och man rakade henne så dåligt så att hon fick småsår. Om såren kliade så att hon rev in smuts, om det är fukten utomhus eller någon kompis tunga som ställt till det vet jag inte, men på lördagen hade hon ett stort eksem som varade och såg för äckligt ut. Så nu är det cortisonbehandling med både salva och tabletter som gäller. Det känns otroligt surt, hon har aldrig i sitt liv varit sjuk med vare sig eksem, öroninflammation eller något annat och så ska hon bli dålig av en sådan här anledning. Matten är både ledsen och besviken men vad hjälper det, nu är det som det är och det gäller att försöka få henne bra så fort som möjligt. Skönt då att det verkar vara uppehållsväder idag, vi behöver inte mer fukt.

RSS 2.0