Födelsedagspresenter och vårsol

Underbart väder har vi här i mitt hörn av Norrbotten idag, strålande solsken och tolv plusgrader (eller kanske är det ännu mer nu?). Hönorna har fått komma ut ur hönsgården och är i full färd med vårbruket, man riktigt ser hur de njuter.


Igår fyllde jag år och fick en garnvinda och en nystmaskin (eller vad det kan heta) av världens bäste make. Jag invigde dem igår och vilket lyft! Innan har jag gjort som mamma och farmor, antingen plågat någon med att sitta med armarna i vädret och en härva runt dem eller hängt upp den över ett par stolar och nystat på för hand. Det tar sin lilla tid... Men nu, svisch så var det klart! Hur kul som helst!

Två projekt är påbörjade, det ena är en virkad kofta till mig själv till sonens student, mönstret heter Buttercup och finns hos Garnstudio. Garnet är Drops billiga tillfälliga garn för 7 kr nystanet, färgen är svart. Vet inte hur jag tänkte här, varken med färgen (jobbigt för ögonen) eller garnet (delar sig och blir gärna trådigt). Det sammantaget gör att det går ganska långsamt, å andra sidan får jag ju verkligen en prisvärd kofta. Jag biter ihop och kämpar på.

Det andra är en KAL Gratitude som jag beslutat mig för att göra i garn jag köpte i England, närmare bestämt från Old Maiden Aunt. Garnet är i 80 % alpacka och 20 % silke och hur mjukt och mysigt som helst. Tycker kanske att mönstret inte riktigt kommer fram i färgen men samtidigt vill jag ha en sjal i den färgen så då får det bli så här i alla fall. Den kommer bli underbart mysig att stoppa näsan i när den blir klar.

Har fått min byteskompis till StickaMeras garn och te-byte. Har studerat hennes blogg och utifrån den gjort lite inköp som ska åka iväg till veckan, bl.a. muffinsformar med döskallar på. Hoppas nu att jag träffar rätt med färger och annat. Själv lyckades jag ju klicka iväg min anmälan innan alla fält var ifyllda så jag fick ett mejl från min byteskompis igår. Lite kul, det är Monica som jag fått garn ifrån en gång förut. Ledsen att jag krånglade till det för dig med min klantighet!

Nu ska jag ta ett tag med min bokföring och försöka få klart deklarationen. Jag gillar verkligen mitt liv som egen företagare, det enda jag inte gillar är bokföringen. Så små pengar jag tjänar och så många kvitton jag måste bokföra!

Sockor klara!

Så är april månads sockor i Stickameras sockklubb klara! Nöjd och glad är jag, känner mig väldigt tillfreds med att ha ett par snygga sockor som är bara, bara mina. Det händer inte så ofta, de flesta par jag stickar hamnar i dotterns låda av någon outgrundlig anledning. Men de här ska bo i min!

Färgen är hyfsat rättvisande denna gång, kanske lite för blå fortfarande. Jag lyckas inte helt med kameran, den saken är klar.

Velar fortfarande hit och dit med min KAL-Gratitude. TIll mig eller som present? Dyra fina garnet eller lite billigare? Är ju lite sugen på att göra den som sommarsjal i något bomullsgarn och se hur det blir och då blir det inte dyra garnet. Nåja, ska klura lite till på den. Måste också bestämma garn till nästa månads mönster i sockklubben. Jag föll inte helt för det men dottern gillar det skarpt så kanske blir det ännu ett par till henne då. Det är ju roligare att sticka till någon som gillar det man gör. :)

Just nu öser regnet ner och jag känner hur behovet av hundpromenad kryper allt närmare. Vissa dagar är det mindre kul att vara hundägare, i synnerhet som min ena hund numera är liten och långhårig... Och åksjuk, han har fått åka bil och gå på sta'n idag och det gick nästan bra men så avslutade han med att kräkas nedanför bron. Mattes lilla älksling... Storebror Melvin labrador var med som moraliskt stöd, tror att det var en hit trots allt. Vi får kämpa vidare och göra nya försök.

Garn och te-bytet

Har flängt runt på sta'n och handlat lite smått och gott till min byteskompis. Jag flanerar inte när jag går på sta'n, jag tänker ut på förhand vart jag ska och sedan blir det mer som en punktorientering från punkt A till punkt B osv. Fort går det! Men nu är det mesta fixat, fast jag ska kanske vänta någon dag till med att skicka det. Tror jag...

Om du som är min byteskompis läser detta så kanske jag borde ha meddelat att jag dricker te i massor - men det ska helst vara svart och helst i lösvikt! Har druckit grönt någon gång och blev inte så förtjust, samma sak med rött och vitt har jag aldrig testat. Men svart te är jag storkonsument av, speciellt om det är lite fruktigt. :)

Min egen byteskompis får ett lokalt te och så ett lite lyxigt, åtminstone om man ska tro på namnet. Hoppas, hoppas att det ska bli bra. Har köpt garn också, och på något märkligt sätt så följde det med två nystan till hem. Hur gick det till..?

Mera mössor

Dags att ta tag i mitt mösstickande igen, har ju några babymössor kvar att tillverka i min insamling! Slutdatum för insamlingen är nått och vi kom upp i 750 kr, vilket var 50% mer än det satta målet på 500 kr. Stort TACK till alla er som hjälpte till! Mitt senaste alster blev en mössa och en liten hexagonkofta som ska ingå i ett babypaket och skickas till en nybliven mamma i Lettland, ett fattigt land alldeles nära oss. Skulle ha skickat det till Stickhjälpen idag men hade tydligen lagt det i en för stor kartong som skulle kosta över 150 kr att skicka istället för dryga 80 kr. Och nog för att man kanske idkar någon form av bistånd när man stöttar Postverket också men jag lägger hellre pengarna på annat. Så - hem och packa om!

Tack till Maria och Mattias för ert bidrag.

Närbild på tågknapparna, jag gillar dem skarpt. Det bor en trafiknörd i mig, innerst inne.

Kan för övrigt varmt rekommendera hexagonkoftan till alla som vill göra en snabb babykofta. Den gick fantastiskt snabbt att göra och det var fascinerande att två "rutor" kunde bli till en kofta!


Säg hej till publiken, eller till mig ;o)

Lite nyfiket funderar jag över om någon människa någon gång hittar hit mer än jag själv. Om du läser detta just nu, skriv en hälsning i kommentarsfältet så blir jag glad. :)

Förkylning, stickning och Let's Dance

Ovanstående kombination rekommenderas INTE! Försökte mig på den igår men det slutade med att jag fick dra ur alla stickor och repa upp. Ändå var mönstret enkelt, andra Murgröna-sockan skulle påbörjas. Men jag glömde sticka vridna räta i mudden, jag lyckades göra två aviga efter varandra i samma mudd och jag lyckades göra olika mönster på olika stickor, så till sist var det bortom all räddning. Arg var jag också, jag avskyr att sticka baklänges. Idag är jag på gång igen, nu med lite mer fokus. Men hjärnan är fortfarande full av snor, riktigt äckligt. Man kan inte tänka då.

Mönstret till sockorna Murgröna var väldigt enkelt tills jag kom till ihoptagningen för tån. Jag fattade absolut inget av hur de menade så till sist struntade jag i det och gjorde min egen ihoptagning. Det fungerade, det med. På bilderna är det dottern som är modell och hon har större fötter än mig så den sitter inte så bra på henne. På mig sitter den som en smäck och jag är kalasnöjd. Äntligen ett par sockor som ska vara bara mina och inte ges bort!

Fortfarande ser färgen lite blåare ut än i verkligheten. Tänk er julgrönt!

Har försökt fota min Frillysjal också men måste nog hänga den också på dottern om det ska bli en bra bild. Ni får nöja er med detta tills vidare:


Hemma igen!

Tillbaka i ett vintrigt Norrbotten efter att ha trampat omkring i vårsol på Londons gator. Det där utlovade regnet, det såg vi inte mycket av så klädseln kunde helt klart ha varit svalare. Jag drabbades av vårkänslor och knallade barfota i skorna en dag, vilket naturligtvis gav blåsor på fötterna som resultat. :( Jag har ju världens knäppaste fötter, får skoskav för ingenting i skor som är väl ingångna och jag borde verkligen ha lärt mig det efter alla år men icke. Nåväl, jag hade i alla fall med mig flera par så det gick rätt bra ändå.

På fredagen jobbade maken (dvs var på möte) så jag fick hela dagen för mig själv. Efter att ha handlat rekordmycket kläder på Primark (jag är inte mycket för att köpa kläder så det går fort, inget provande och tjafs utan ner i korgen, passar det så passar det och oftast gör det faktiskt det) begav jag mig ut på garnsafari. En butik hade vi klarat av redan på torsdagen, All the Fun of the Fair. Här skulle Marie inhandla bland annat band och knappar, var det tänkt, men hemsidan lovade betydligt mer än vad butiken kunde hålla och det hela blev till en gigantisk besvikelse. En ointresserad tjej i butiken gjorde inte saken bättre men ett par påsar med muffinsknappar kom i alla fall med hem, mest som plåster på de egna såren.

Nåväl, på fredagen var det dags för Loop. Förväntningarna var enorma och jag var ganska uppspelt där jag trampade på från tunnelbanestationen. Den lilla gata/gränd där butiken låg var helt sagolikt charmig, jag blev alldeles betagen av omgivningen och - missade hela butiken! Plötsligt var gatan slut och någon garnbutik hade jag inte sett. Bara att vända och trampa tillbaka och där låg den, alldeles i början så klart. Liten och mysig var den, en jättetrevlig tjej i kassan. Kanske hade jag hoppats på ett ännu lite större utbud, framför allt kanske av lokala garner. Men visst handlade jag! Två nystan grönt sockgarn och en härva underbart blått och mjukt garn från www.oldmaidenaunt.com i alpacka/silke. På lördagen åkte jag dit med maken för att äta lunch och strosa och köpa två nystan grått sockgarn också. En tygpåse fick jag med mig hem också så nu kan jag visa att I was there! På lördagen var det två helt andra tjejer som jobbade och den ena av dem gick väl inte helt hem hos Marie...

Det gröna sockgarnet, inte fullt så blågrönt i verkligheten utan - grönt.

Övriga garner. Det blåa kan man klappa på i evigheter, så mjukt och gosigt.

Efter besöket på Loop tog jag tunnelbanan till Waterloo station för att besöka I Knit. Naturligtvis händer samma sak, uppspelt Marie trampar på och missar hela butiken men lyckas bättre på andra försöket. Detta blev min absoluta favoritbutik, lite mörk kanske men med massor av garn i alla möjliga former och färger och med en underbart rar liten engelsk dam bakom kassan. Jag klappade och kände i evigheter innan jag bestämde mig. Hade jag spanat ner i min Loop-kasse och tänkt lite, hade jag kanske valt en lite annan färg på min ena härva, nu blev de väldigt lika i färgerna. Å andra sidan, det är en färg jag gillar uppenbarligen! Och vem kan motstå garner med namnet I Knit or Dye..? ;o)

Spenderade nog lika mycket pengar på garn som på kläder, totalt sett.

Hade ju tänkt packa stickningen som handbagage men fegade ur i sista stund efter att ha chattat med någon på SAS som menade att det inte var OK. Tjejen på Loop på fredagen menade att det alltid gick, i synnerhet med trästickor. Men jag älskar mina KnitPro, tänk om säkerhetskontrollen också skulle göra det och behålla dem!? Så stickningen fick åka i resväskan och földaktligen hann jag inte sticka så mycket som jag tänkt. Men dotterns torgvantar är i alla fall klara, gjorde det sista när jag kom hem. Fotot är uruselt, man ska inte vara modell och fotograf samtidigt. Garnet är Drops Alpacka och de är stickade på fri hand.


Vi gjorde ju annat så klart också i London. Musikal, Phantom of the Opera med Peter Jöback i huvudrollen, och teater, Hay Fever. Helt underbart båda delar! Strosade i Covent Garden och besökte matmarknaden, rekommenderas varmt. Strosade i China Town och åt på en mindre mysig kinarestaurang där. Den såg jättemysig ut utifrån och även inuti men vi blev förvisade två trappor upp och där var väl inte lika mysigt... Ointresserade personal som slängde fram tallrikar och glömde bort att servera en rätt förhöjde inte intrycket. Maten var OK, inte mer. Och så Islington, där Loop låg. Sagolikt mysigt! Antikmarknad/loppis på lördagen, lite kul även om det inte riktigt lockade oss kanske. Några pubbesök, jag älskar det där att slinka in, ta ett glas cider och sitta och studera folk. Maken testade lokala ölsorter men jag höll mig till cider eller kända ölsorter. Jag vet, jag är en fegis...

Nu får jag straffet för några dagars lättja, massvis med jobb med kort varsel så jag jobbar som ett svin och sover inte mycket men det är det värt. Snart klart, sedan får jag hämta andan några dagar. Mycket projekt på g också, har gått med i StickaMeras sockklubb 2012 och har börjat sticka sockorna Murgröna som är denna månads mönster. Valde så klart mitt nya gröna garn och är otroligt nöjd med både mönster och resultat. Lättstickat och tydligt mönster som kommer väl fram i garnet, tycker jag. Döm själva!

Och som sagt, färgen ska vara mindre blå och mer grön.

Ska också sticka en Gratitude till, kunde inte motstå en KAL på Ravelry. Frågan nu är bara, ska den bli till mig eller till mamma på Mors Dag? Jag filar lite på den frågan...

Ska också försöka hinna få klart något till Stickhjälpen innan sista datum där och så måste jag göra några babymössor till till min lilla insamling. Jag lider ingen brist på projekt - och inte på garn heller! Nu SKA jag införa köpstopp, tror jag... ;o)

Sista hemlispaketet

Sista hemlispaketet för den här gången är skickat. Denna gång blev det två härvor garn, lite godis och ett par små överraskningar i. Temat fick bli önskepaket, jag frågade helt enkelt vad min byteskompis önskade sig och spann vidare lite på det. Hoppas att hon ska bli nöjd. Nu har jag också röjt min identitet, tyckte att det kändes rimligt.

Förbereder resan till London som bäst. En hel dag får jag på mig att shoppa på egen hand medan maken sitter i möte. Har skrivit ut adresser till fyra garnbutiker men räknar kanske bara med att hinna tre eftersom de ligger i olika delar av sta'n. Har kikat lite på nätet och sett både spännande garner och kuliga knappar. Usch, jag spenderar för mycket pengar på garn. Hur mycket kan man egentligen ha liggande hemma som bara väntar på projekt???

Två kvällar blir det kultur, ena kvällen ska vi höra Jöback i Phantom of the Opera. Den såg vi visserligen sist vi var i London på egen hand också men då med andra i rollerna. Och nej, jag är inget stort fan av Peter Jöback men det kan ändå vara lite kul. Nästa kväll blir det Hay Fever, en pjäs med några kända brittiska skådespelare i rollerna. Spännande! Jag längtar redan efter att få prata engelska igen, jag älskar det.

Vad mer har jag planerat? Jo, Primark ska så klart besökas och kanske också Lillywhite's om tiden medger. Tänkte uppleva Chinatown denna gång, det har vi helt missat förut. Planen var också att ha picknick i någon av alla vackra parker som finns i London men vädret ser minst sagt tveksamt ut. Min plan att ta med sandaler och kjol har jag skrinlagt, den nya planen lyder paraply...

Med på resan följer också Frillysjalen som nu är klar. Jag har döpt den till Babsan-sjalen eftersom jag känner mig lite som Babsan med alla volangerna. Men ungarna tycker att den är cool och de har säkert rätt. Himla fin i färgerna är den. Få se om jag gör någon mer sådan någon gång, det gick ju galet fort. Med på resan följer en liten stickning av ett par torgvantar till dottern och så tänkte jag försöka hinna sticka ett par sockor till en bekant också medan vi är i luften. Få se om jag lyckas, jag har ju vissa problem med åksjuka.

I morgon väntar Ikea i Haparanda på maken och mig. Äntligen har köksprojektet tagit ny fart, jag har mätt och tagit fram ett förslag och i morgon åker vi upp för att få hjälp. Det brinner onekligen i knutarna om allt ska bli klart innan sonens stundent!

Glad påsk!

Bakade ju dubbel sats av receptet i föregående inlägg, min vana trogen. Det ångrar jag, det var visserligen gult men inte särskilt gott. Mer som en kul grej till maten, kanske, men lite trist som frukostbröd.

Solen lyser från en klarblå himmel denna påskhelg. Andra njuter av den på isen, jag får kika på den genom takfönstret där jag sitter framför datorn och jobbar. Det var lugnt hela veckan innan påsk men på skärtorsdagen ramlade jobben in. Och jo, man kan säga nej fastän man frilansar men när det handlar om 7-10 000 spänn så slår snålheten till. Så jag jobbar. Och äter påskgodis. :(

Jag har börjat sticka på min Frilly-sjal. Först fattade jag absolut ingenting men som tur är finns ju internet. Efter att ha kikat på en s.k. tutorial på Youtube så tändes ett Liljeholmens så nu stickar jag på lediga stunder. Planen är att ha en extra scarf när vi reser till London. Den blir väldigt annorlunda mot vad jag är van, jag är ju överhuvudtaget ingen sjalmänniska egentligen men det kanske kan vara kul som omväxling. Ungarna tycker att den är helhäftig, jag försöker intala mig att jag inte ser ut som Alice Timander när jag prövar den. Jag tänker mig att den blir lite kul till min nyinköpta tunika eller kanske till min vita skjorta och svarta linnebyxor när vi ska på teater.

Skärtorsdag

Nä, det blir ingen resa till Blåkulla för mig idag, jag har det alldeles för bra hemma för att orka lyfta på rumpan och segla iväg på kvasten! Solen skiner och det är alldeles ljuvligt ute! Hundarna och jag har tagit vår vanliga promenad på isen och njutit av solen, eller jag har i alla fall njutit. Efter det har jag bakat brödbullar till påsken, efter ett recept jag fick från mamma som jag tänkte dela med mig av. Jag har inte provsmakat dem ännu så det uttalar jag mig inte om men de är garanterat gula!

50 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
3 msk olivolja
1/2 msk gurkmeja
2 tsk salt
1 tsk socker
13 dl fullkornsvetemjöl special (780 g)

1. Fördela jästen i en bunke eller hushållsmaskin. Värm vattnet fingervarmt, häll det över jästen och vispa tills jästen löst sig.
2. Tillsätt olja, gurkmeja, salt, socker och nästan allt mjöl. Spara 1/2 dl till utbaket. Knåda till en deg ca 6 min, längre för hand. Låt degen jäsa 30 min.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda varsamt samman degen. Dela den i två delar, rulla längder och skär varje längd i 10 bitar. Rulla bitarna till bullar och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa 20-30 min.
4. Klipp ett jack uppifrån i varje bulle med en sax.
5. Sätt ugnen på 225-250 grader. När ugnen är varm gräddas bullarna ca 10 min.

Jag kan ju vara fröken Bråttom ibland så jag glömde så klart göra jack i mina. Nåväl, släta bullar smakar säkert likadant även om de inte blir lika dekorativa.

Kör en bak- och städdag här idag, tänkte få lite påskkänsla på nedervåningen med betoning på lite. Inredning är inte riktigt min grej och påskpynt hinner man ju knappt få fram förrän det ska bort igen. Men lite påskkänsla måste vi så klart ha.


Här äter vi ju ägg från egna, glada hönor under påsken. Jag hoppas att ni andra också tänker på vilka ägg ni köper. Så här eländig kan en frigående höna se ut när hon just har räddats från ett hönseri:


Köp helst ekologiska ägg från höns som har fått gå ute. Hönor är fantastiskt trevliga djur som förtjänar ett bättre öde.

Önskar er alla en GLAD PÅSK med bild på våra egna färgglada påskägg!


Mössor till Nepal är skickade!

Så har jag gjort den sista mössan till Nepalinsamlingen! Det blev ännu en i falska flätor, denna gång i lila Nissegarn. Tack till Malin E för ditt bidrag!


Totalt hann jag knåpa ihop 15 mössor innan försändelsen var tvungen att gå iväg. Nu har jag "bara" fem mössor kvar att göra i min lilla insamling. Tar ett par dagars paus, dels för att pyssla lite inför påsken och dels för att fundera ut vart de sista fem ska ta vägen. Men så här såg de ut innan de for med posten:


Till sist, en liten garnutlottning också. Ni hittar den här men skynda, skynda, den 14 april dras vinnarna!

Mössa nr 14 klar!

Så var mössa nr 14 klar. Hittade ett mönster på Ravelry men gjorde om det lite, det hade en uppvikt resårkant och jag vet inte om det känns så lysande på en liten plutt som inte kan sitta upp. Tänker mig att det dels kan bli lite skavigt mot den mjuka huden och dels lite varmt nere i Nepal. Så jag gjorde en enkel resårkant istället men i övrigt stickade jag falska flätor enligt anvisningarna. Inget nytt i sig men nyttigt för mig att läsa ut ett engelskt mönster, jag är inte så van vid det än. Är det jag som inbillar mig eller är de väldigt enkla och tydliga? Nåväl, här kommer en bild på mössan, stickad i Big Verona från Järbo. Skönt att bli av med lite akrylgarn ur gömmorna, jag är ju ingen jättevän av akryl direkt men till sådana här små mössor kan det kanske passa, lättskött och mjukt som det är.


Underbara promenader på isen med hundarna nu, i solsken och ett par minusgrader. Det gör att skaren bär och både hundarna och jag tar oss fram överallt. Vilken lycka!

Lite avundsjuk är jag på tonårssonen som just nu är på väg i LF Baskets supporterbuss till Sundsvall för att se den sista och avgörande kvartsfinalen (nej, de vann ju inte i fredags... :( ). Själv får jag nöja mig med att se matchen på tv. Det kommer att bli nervpirrande.

Två mössor till klara!

Knåpade ihop två Riga-mössor i gult garn igår som tack för Katarina och Jotas bidrag till min insamling. Pengarna fortsätter att ramla in och jag ligger hopplöst efter med mösstillverkningen. Tänkte skicka iväg dem i morgon eller på tisdag, de mössor som görs efter det får åka någon annanstans där de behövs. Tack till alla som velat vara med, ni är underbara!


Prövade att göra resårkant på den ena mössan, fick för mig att den kanske känns lite mjukare mot huvudet eftersom den inte rullar sig eller att den gör att mössan sitter lite bättre. Inte vet jag men det kändes värt att prova. Tycker fortfarande att de här mössorna är otroligt trevliga att sticka och fina i modellen.

RSS 2.0