Skärtorsdag

Nä, det blir ingen resa till Blåkulla för mig idag, jag har det alldeles för bra hemma för att orka lyfta på rumpan och segla iväg på kvasten! Solen skiner och det är alldeles ljuvligt ute! Hundarna och jag har tagit vår vanliga promenad på isen och njutit av solen, eller jag har i alla fall njutit. Efter det har jag bakat brödbullar till påsken, efter ett recept jag fick från mamma som jag tänkte dela med mig av. Jag har inte provsmakat dem ännu så det uttalar jag mig inte om men de är garanterat gula!

50 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
3 msk olivolja
1/2 msk gurkmeja
2 tsk salt
1 tsk socker
13 dl fullkornsvetemjöl special (780 g)

1. Fördela jästen i en bunke eller hushållsmaskin. Värm vattnet fingervarmt, häll det över jästen och vispa tills jästen löst sig.
2. Tillsätt olja, gurkmeja, salt, socker och nästan allt mjöl. Spara 1/2 dl till utbaket. Knåda till en deg ca 6 min, längre för hand. Låt degen jäsa 30 min.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda varsamt samman degen. Dela den i två delar, rulla längder och skär varje längd i 10 bitar. Rulla bitarna till bullar och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa 20-30 min.
4. Klipp ett jack uppifrån i varje bulle med en sax.
5. Sätt ugnen på 225-250 grader. När ugnen är varm gräddas bullarna ca 10 min.

Jag kan ju vara fröken Bråttom ibland så jag glömde så klart göra jack i mina. Nåväl, släta bullar smakar säkert likadant även om de inte blir lika dekorativa.

Kör en bak- och städdag här idag, tänkte få lite påskkänsla på nedervåningen med betoning på lite. Inredning är inte riktigt min grej och påskpynt hinner man ju knappt få fram förrän det ska bort igen. Men lite påskkänsla måste vi så klart ha.


Här äter vi ju ägg från egna, glada hönor under påsken. Jag hoppas att ni andra också tänker på vilka ägg ni köper. Så här eländig kan en frigående höna se ut när hon just har räddats från ett hönseri:


Köp helst ekologiska ägg från höns som har fått gå ute. Hönor är fantastiskt trevliga djur som förtjänar ett bättre öde.

Önskar er alla en GLAD PÅSK med bild på våra egna färgglada påskägg!


Kommentarer
Postat av: Marie

Tips, ta mindre gurkmeja eller ät brödet med stark ost eller som tilltugg till mat. Det har en aning kryddig smak och eftersmak. Tror jag ska minska mängden om jag gör det igen.

2012-04-05 @ 15:26:27
URL: http://www.huset-elliot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0