Hemma från Riga eller Var fanns garnet?

Barnens sportlovsvecka inleddes med en liten tripp till Riga. Alla tre barnen och jag, färja med smörgåsbord och så en solig och fin dag i Riga, bättre kunde det knappast bli. Den enda besvikelsen var nog mammans som hoppats på att kunna köpa en massa lettiskt ullgarn. Men var gömmer de det?!? Så mycket vackra och billiga stickade saker man kan köpa för inga pengar alls pekar ju på att garn borde vara klart prisvärt. Om man hittar något, vill säga. Uppenbarligen är det inte garn de vill sälja men som stickkunnig vill jag ta del av en kultur genom att göra själv, inte genom att köpa.

Nåväl, denna gång kom jag till Hobbywool innan de stängde, det var bra. -Trodde att det lettiska garnet skulle finnas här men icke. Rum efter rum med vackra saker och så ett med garn, mest importerat. Med hem följde i alla fall två nystan sockgarn från Lang, ett lokalt tunt till sjal och så en underbar vantsats. Men extra garn till denna fanns tyvärr inte.
Nu funderar jag - kan man alls köpa lettiskt ullgarn i Riga? På internet? Och hur är det med Estland?

Lite snopet var också att jag lyckades få en inflammation i ett muskelfäste på vägen ner så all min tågstickning gick om intet. Tur att store sonen med sina starka basketarmar var med på resan och kunde bära lite extra. Och typiskt mig att lyckas få till det så där.

Fiskmössan
Mössor i massor

Andra kusinbarnets ugglemössa är klar så när som på ögonen. Den ska överlämnas i nästa vecka när vi kommit tillbaka från Riga och piper förbi faster lite kvickt medan vi är i Stockholm.Yngste sonen önskar sig en fiskmössa. Den stickar jag i Drops Nepal, en ny bekantskap som jag gillar så här långt.

Skumt, när jag lägger in en bild så försvinner den andra. Fisken kommer i ett eget inlägg.
Feb. 19, 2013

Så här skulle det vara.
Paket

Det är lite kul när man får bytespaket från en sjuksyrra, då kan det se ut så här ;)Temat var drömresa, jag fick en fantastisk berättelse om en resa till Afrika samt te, garn och ett underbart armband. Min egen drömresa går ju alltid till England men känns kanske lite ospännande i sammanhanget.
Måndagsmorgon

Lyckades trycka bort ett helt inlägg, teknikens under.

Gjort klart ena kusinbarnets ugglemössa på morgonen. Nu vill de egna barnen också ha varsin så idag när jag ska till tandläkaren ska jag också besöka min LYS och köpa garn. Jag gör dem i Drops Andes och man gör ungefär en mössa på en kväll. Perfekt present.Jag odlar grönska till hönsen för att de ska få lite godis när marken är täckt av snö. Tänk så mycket växtkraft som finns i ett litet solrosfrö!
Jobb, jobb, jobb

Har jobbat som en liten gris den senaste veckan, den ofrivilliga magsjukeledigheten straffade sig. Men i eftermiddag var jobbet klart och jag kunde andas ut. Det firade jag med att se på skidskytte och med en långpromenad med hundarna. Så skönt att kunna gå ut och bara njuta av promenaden utan att känna jobbstressen som flåsar i nacken! Nu hoppas och tror jag att veckan blir lite lugnare, jag har ett jobb som ska vara inne på torsdag men tänkte ta måndagen ledig för att hämta mig från den senaste veckans slit. Nåväl, det blir ju förvandlat till lön om någon månad så jag ska inte klaga, det blir bra till Parisresan senare i vår. 
 
I morgon fyller dottern 17 år. Vart har tiden tagit vägen? Hon var en särdeles krånglig liten unge att få ut, ville inte ligga rättvänd utan fick vändas i magen och drog över tiden i nästan två veckor. Men till sist kom hon efter en rätt lång och mödosam förlossning, en lång och slank bebis med stora ögon. Min fina lilla Stina! Mina barn är det jag är absolut mest stolt över, jag har fått så underbara ungar. Fascineras också av deras begåvning och målmedvetenhet. Sonen gick direkt från gymnasiets mattespetsutbildning till att läsa teknisk fysik, klarar tentorna med glans och hinner med en massa annat dessutom. Han vet vad han vill och ser till att njuta av tiden här och nu, så klok trots sin ungdom. Och syster yster vill bli kock och jobbar stenhårt för det målet på restaurangprogrammet. Vi här hemma njuter av hennes experimenterande i köket och ser hur hon utvecklas. Jag fascineras, inte var jag så där målmedveten i samma ålder. Jag hade ingen aning om vad jag ville bli, ibland undrar jag om jag fortfarande vet det. 
 
Stickat då? Nä, jag har inte hunnit så mycket faktiskt. Några tråkiga slätstickningsvarv på min Solution-sjal har det blivit. Och igår gjorde jag en ugglemössa till i grå Drops Andes. Den ska bli födelsedagspresent till ett av mina små kusinbarn som snart fyller fyra år. Jag har ju bara två kusiner så vi har en ganska bra kontakt med varandra och brukar uppvakta på jul och födelsedagar. Nästa helg åker barnen och jag till Riga medan pappan blir hemma för att jobba, då stannar vi till hos faster i Stockholm och då tänkte jag passa på att lämna presenterna så är de på plats när det är dags för firande. Hoppas hinna göra en till åt lillasystern som fyller ett år i april. De går på en kväll, otroligt roliga små mössor som verkligen blir jättefina på. 
 
Ser fram emot trippen till Riga och hoppas att Hobbywool ska vara öppet denna gång. Då tänkte jag shoppa loss lite. :)

Januarisockor

Vad smidigt det ändå är att blogga i mobilen om man ska lägga in bilder också. Här en bild på mina Mitered socks.


Många projekt på g

Hmm, att äta dotterns minisemla med chokladtryffel när man nyss varit magsjuk var kanske inte så fiffigt... Fick lida för det igår men idag är jag pigg igen. Ingen annan verkar ha blivit smittad, det känns otroligt skönt. Tur vi bor i ett hus med dubbla toaletter!
 
Stickar vidare på min Solution men tappar stinget lite grann. Är ju med i en KAL på Ravelry och hela tiden dyker det upp kommentarer om fel i mönstret. Sådant får mig att ledsna. Jag är kanske kinkig men jag vill ha mönster utan fel om jag köper dem och i synnerhet om jag är med i en KAL. Annars känns det ofullständigt på något vis. Så vi får se om jag fortsätter eller om jag repar upp och gör något annat. Det finns så många vackra saker man kan göra så varför traggla med något som bara krånglar?
 
Stickar också på ett par muddar, "Leaving Cuffs", som ska bli present i ett födelsedagsbyte jag är med i. Ett väldigt enkelt mönster men också välskrivet, DET gillar jag! Och gratis! Ska sticka kragen som hör till också, har jag tänkt mig. Jobbar egentligen som en liten tok denna veckan men med jämna mellanrum tuggar programmet ovanligt länge och då hinner jag precis sticka ett varv. Inte så dumt! ;)
 
Ska skicka iväg min första lilla present i den kreativa utmaningen idag. Det går till en bekant söderut som hade ett tufft år ifjol så det känns lite extra kul att då få skänka lite glädje (förhoppningsvis). Blir vi inte alla glada över ett paket i posten ibland?
 
Paket fick jag också i posten igår. Jag har varit med i ett garn- och godisbyte för andra gången och fick en bytesvän från USA (för andra gången). Lite mer normalt innehåll denna gången, förra gången blev jag alldeles översköljd med saker. Jätteläckert, lite tjockare sockgarn som jag tror att jag ska sticka ett par myssockor till mig själv i. Godis som barnen så klart har suktat över och så stickmarkörer. Ha, jag som knappt använder markörer har en hel uppsjö nu. Försökte få dottern att ta hand om några men hennes stickande avtar i takt med att matlagningen öker (för mig går kurvan spikrakt åt andra hållet så man kan säga att vi kompletterar varandra) så hon avböjde. Nåväl, jag får försöka att variera mig lite mer kanske.
 
 
Väntar också på paket från Stäket med stickspetsar men lär få vänta till nästa vecka eftersom det är syfestival i helgen. Mina fyrkantiga gick retfullt nog sönder innan jag ens hann använda dem. De i storlek 4,5 lossade från fästet (den ena) på FÖRSTA varvet jag stickade. Det liksom knäppte till och så satt jag med en lös träspets i handen. Och i nr 4 hade det gått en sticka så garnet fastnade hela tiden i ojämnheten och det blev omöjligt att sticka. De fyrkantiga är väldigt sköna att hålla i men hittills har jag inga jättebra erfarenheter av hållbarheten. Jag hoppas att det bara var otur och att de nya ska hålla bättre.
 
Igår var min syssling på tv, lite kul. Inte för att vi har någon som helst kontakt, det var mamma som ringde och berättade att det var hon. Hennes mormor och mamma känner jag till men hon och jag har nog aldrig träffats. En imponerande tjej som varit och levt med pygméfolk alldeles ensam. Hade velat höra mer av hennes berättelse och se mindre av Anna Wahlgren som tyvärr var med i samma program. Gamla barndomsminnen väcktes också till liv, min farfar hade många syskon som alla var väldigt färgstarka på sitt sätt. Underbara människor som tyvärr inte finns i livet längre. 

Solution

Åt lite för häftigt igår; tror jag, och vaknade halv fem med magont. Skit också på ren svenska. Nåväl, har börjat sticka på en Solution i vit Baby silk alpaca. Tänker mig att den kanske får bli mammas födelsedagspresent. Eller min...På benen igen!

Första dagen som jag vaknar utan att ha ont i magen. Underbart! Det konstiga har varit att varje kväll har jag varit säker på att jag varit frisk men varje morgon har jag vaknat av magont. Till idag. Så skönt att vara utsövd.

Har hunnit sticka klart ett par torgvantar i Drops Alpaca. Mönstret heter Hermione hearts Ron och finns på Ravelry. Antagligen åker de iväg som present i den kreativa utmaningen men jag ska fundera lite till innan jag bestämmer mig.
Snart klar med mina Mitered socks också, bara en häl kvar.

Vinterkräksjukan...

...slog till i natt. Just nu är jag rätt darrig och på väg att inta vågrät läge. Jag kommer därför att vara lite off idag, både vad gäller mail och på Ravelry. Det värsta är ju att man inte kan sitta och sticka heller, det är sängläge nära badrummet som gäller. Vidrigt! :(

Datortrubbel

Får man gnälla lite? Jag gör det fast mina bekymmer är av ren i-landskaraktär. Jag har fått en ny dator med nya program installerade. Och - jag är alldeles vilse! Hittar inget, känner inte igen något och allt tar så mycket längre tid än förut. Mitt nya jobbprogram ser inte alls ut som mitt gamla, jag förstår inte hur jag ska öppna filer eller spara eller någonting. Och jag förbannar mig själv för att jag inte sparkat igång datorbytet tidigare och hunnit vänja mig vid programmet. Nu sitter jag här med ett program jag inte begriper och ska översätta närmare 30 000 ord på tio dagar. Yippee... not. Jag känner mig hopplöst teknikfientlig men jag kan inte låta bli att fundera över poängen med att allt alltid ska förändras och "utvecklas". Wordprogammet var väl bra som det var? För att inte tala då om mitt gamla översättningsprogram... Nu är det inte ens installerat på den nya datorn, det blev lite som att ta avsked av en kär gammal vän. Få se om det nya programmet blir någon vän överhuvudtaget...
 
Söta nyheter är att vår ena lilla unghöna bestämt sig för att hon ska ruva fram kycklingar. Nu!!! Det finns inte plats i hönshuset och termometern visar -13 så allt känns ju galet i det beslutet. Jag känner mig hård och elak var gång jag går ut och obönhörligen tar hennes ägg, trots att hon morrar och försöker verka jättefarlig där hon ligger uppburrad. Lilla skruttan! Min favorithöna dessutom, normalt sitter hon nästan på mig när jag är därute och fixar, hon är en riktig knähöna. Men nu vill hon bli mamma, knasfian. Till våren ska minstingen och jag bygga färdigt tillbyggnaden och sedan kan hon få bli mamma. Men inte nu, fantomen är hård mot de hårda.
 
Jag gnäller lite till när jag ändå är igång. Jag gnäller på min förkylning också som inte vill släppa. Hosta så fort jag rör på mig och så denna snuva. Blä. Men det kunde så klart vara värre, det är bara jag som är less. Jag vill vara pigg, inte trött.
 
Har stickat klart mina raggisar och ska försöka få iväg brevet till Hjälpstickan till veckan. Nu stickar jag på ett par sockor till, till mig eller till någon annan, vad vet jag. Bild kommer men inte idag. Nu ska jag jobba, med programmet jag inte förstår mig på...

Bytespaket och annat

Det har ju snurrat in en del bytespaket under veckan, jag har glömt att visa det. Vantsnurran kom faktiskt redan förra veckan och lämnade mig igår (eller var det i förrgår?). Jag behöll ett ljuvligt mjukt garn i kamel, två karamellrosa bonusnystan, en kort kabel och stickspetsar. 
 
 
Så kom sjalsnurran tillbaka hem till mig och har därmed gått i mål, eftersom den också startade hos mig. Den såg ut så här när den kom:
 
Underbara garner med matchande mönster, verkligen riktiga karameller! Fsat sjutton vet om allt blir sjalar, det julgröna Admiralgarnet ligger i alla fall illa till för att bli sockor istället. Underbar grön färg! Älskar ju Nordlys garner också och den lila färgen på Kid-Silk var härlig. Färgen på Elegant var kanske inte riktigt min men säkert någon annans, det kan bli en bra present. Mysigt!
 
En massa spännande smågodis kom det också. Boken hade jag tyvärr redan läst på engelska, en riktigt mysig bok, men dottern tog över denna istället tillsammans med strössel och läppglans. Handkräm behövs verkligen, jag är en riktig torris vintertid och smörjer mig jämt. Postitlappar och stickmarkörer kan man heller inte få för många av och det lilla stickade hjärtat ska jag ha i mitt arbetsrum när jag flyttar in (det borde inte vara så långt borta nu, maken pillrar med bredbandet). Kul att få tillbaka ett byte och konstatera hur det förändrats utefter vägen. Det senaste bytet som startade här tog jag foto på, just för att kunna följa förändringen. Och just det, det är i gruppen Svenska byten på Ravelry som vi håller till. 
 
Min mössa använder jag flitigt nu. Blockade den över en tallrik, läste att andra gjort så på Ravelry och det fungerade ju bra. Bilderna jag tog på den blev däremot mindre bra... Tog en uppifrån som skulle visa hur bladen liksom bildar en formation. Men den bilden blev en suddig blå röra. Den enda bild som jag fick till skärpan på var en tråkig bild på en ihopvikt mössa. Ni får hålla till godo med den.
 
 
Avslutningsvis har jag köpt garn via nätet från en underbar butik i London, nämligen Loop. De hade rea på Malabrigo sock och då kunde jag inte motstå att köpa hem lite. Idag kom det - med rek! Utlandet måste ha andra portokostnader än vad vi har i Sverige! Men visst är garnet ljuvligt? Ravelry red och Tiziano Red heter färgerna. Och nu, nu SKA jag inte köpa garn på väldigt, väldigt länge! Inte förrän vi åker till Riga i slutet av februari, då ska jag försöka handla lite. Tror jag...
 

RSS 2.0